A nehéz téli húslevesek után éppen itt az ideje, hogy friss, üde, lédús zöldségekből főzött levest tálalj a vasárnapi ebédhez. Ennek a tavaszi paradicsomlevesnek a legnagyobb előnye, hogy gyorsan elkészül, másrészt egyszerre készítheted édesen a gyerekeknek és sósan a felnőttek részére.
Hozzávalók a tavaszi paradicsomleveshez
- 1,5 kg friss paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tk. olívaolaj
- 1 tk. balzsamecet
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. cukor
- 2-3 bazsalikomlevél
- ízlés szerint só, bors
Így készül a tavaszi paradicsomleves
Mosd meg a paradicsomokat, kockázd, vágd ki a fehér részt. Nagyobb edénybe tölts annyi vizet, amennyi éppen ellepi a paradicsomdarabokat. Sóval meghintve főzd puhára. A paradicsomleveshez a megfőtt paradicsomot szűrőn keresztül préseld át, hogy a héj és a magok fönnmaradjanak. A paradicsomlevet tedd félre.
Közben pirítsd meg az olajon a felkockázott vöröshagymát, öntsd fel a paradicsomlével, adj még hozzá kevés vizet. Préseld bele a fokhagymát, ízesítsd a cukorral, a balzsamecettel, ha szükséges, sózd, borsozd. Főzd 10-15 percig, amíg kissé visszasűrűsödik. Ha édesen készíted a krémes paradicsomlevest, a bazsalikom helyett kevés petrezselyemzölddel ízesítsd.
Az elkészült paradicsomlevest tányérokba szedve kínáld. A sós változat esetén kínálj a leves mellé sajtot, pirított kenyérkockákat vagy ropogósan friss bagettet.
További paradicsomleves-receptek az NLCafén
- Gyors vacsora: paradicsomleves sajtos falatkákkal
- Így készül a bazsalikomos sült paradicsomleves
- Így készíthetsz olasz paradicsomlevest a legegyszerűbben
- Igazán jó paradicsomleves-receptet keresel? Kapcsolódj a beszélgetésbe
Fotó: Pinterest