A legegyszerűbb salátaöntet
A saláta lelke az öntet: zsírok és savak játéka. A zsírok a szánkban érzett bársonyos hatás kialakításáért felelősek, a savak pedig arra hivatottak, hogy minden falat végén újra és újra megtisztítsák ettől az érzettől az ízlelőbimbóinkat azért, hogy aztán a szánkba vett következő adag étel selymes hatását ismételten élvezni tudjuk. Nagyon fontos tehát a fenti két fő összetevő egyensúlya, ami egy klasszikus vinaigrette (ecet-olaj öntet) esetében egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és frissen őrölt bors keverékét jelenti.
Ez tulajdonképpen a legegyszerűbb salátaöntet, amely bármilyen nyers vagy párolt zöldség ízével nagyszerűen harmonizál.
- A hozzávalókat só, bors, ecet és olaj sorrendben érdemes összekeverni, így a só azonnal feloldódik.
- A keverés folyamatát gyorsíthatjuk, ha az összetevőket egy befőttesüvegbe rakjuk, az üveget lezárjuk, és néhány másodpercig rázzuk.
- A jó minőségű ecet és olaj legtöbbször nem is kíván más ízt maga mellé, de mivel a változatosság gyönyörködtet, gazdagíthatjuk a dresszingünket zöld fűszerekkel (ezeket csak a végén adjuk hozzá), mustárral, kevés cukorral, mézzel, finomra aprított mogyoróhagymával, fokhagymával, szardellával, joghurttal, nyers vagy főtt tojással, csípős paprikával stb.
- Sőt magát az ecetet is vegyíthetjük, de akár le is cserélhetjük citrom-, narancs- vagy paradicsomlére, esetleg friss gyümölcspürére (mondjuk eperre, passiógyümölcsre). Mivel ezek savtartalma az eceténél alacsonyabb, a harmonikus íz eléréséhez a gyümölcslé vagy püré arányát az öntetben növelni kell.
Íme, néhány percek alatt összeállítható salátaöntet egy nagyjából 4 személyre elegendő salátatálhoz:
1. Csípős paprikás-kakukkfüves majonéz ropogós, kemény levelű, de nem túl karakteres ízű, salátákhoz akár hideg sültekkel keverve. Összetevők: majonéz (1 db tojássárgája, kb. 150 ml napraforgóolaj, mustár, só, fehér bors, citromlé), cukor, csípős paprika, kakukkfű.
2. Epres-balzsamecetes öntet spárgához, parajhoz, madársalátához, fiatal zöldsalátákhoz. Összetevők: 12 szem eper, 4 tk frissen facsart citromlé, 1 tk méz, 2 ek balzsamecet, kb. 40 ml extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors.
3. Narancsos-fokhagymás vinaigrette fehér húsokkal, halakkal vagy tenger gyümölcseivel kevert nagyon zsenge vagy ropogós levelű salátákhoz. Összetevők: 1 narancs, 80 g extra szűz olívaolaj, mustár, 1 gerezd sült fokhagyma, só, fehér bors.
4. Petrezselymes citronette bármilyen salátához. Összetevők: 3 ek frissen facsart citromlé, 9 ek extra szűz olívaolaj, ½ gerezd szétpasszírozott fokhagyma, egy nagy csokor finomra aprított petrezselyemzöld.
5. Citromos-mentás joghurt uborkával, édesköménnyel, rukkolával, fekete olajbogyóval kevert nyári salátákhoz. Összetevők: 100 g zsíros natúr joghurt, 1 ek citromlé, 1 db finomra aprított mogyoróhagyma, 40 g extra szűz olívaolaj, 4 mentalevél.
6. Aszaltparadicsom-pesztó mozzarellával, rukkolával, érlelt sajtokkal, padlizsánnal kevert salátákhoz. Összetevők: 10 db olajos aszalt paradicsom, 1 db közepes paradicsom (csak a húsa), 1 ek fenyőmag, 5 db bazsalikomlevél, 50 g extra szűz olívaolaj, 1 tk sózott kapribogyó (leöblítve), só.
7. Szardellás-kapribogyós öntet nyers gyökérzöldségekhez, articsókához. Összetevők: 5 db olajos szardellafilé, 1 ek sózott kapribogyó (leöblítve), 1 ek magozott zöld olajbogyó, 80 g extra szűz olívaolaj.
Ma már nagyon sokféle ecet és olaj kapható, érdemes ezekből kettőt-hármat a kamrapolcon tartani néhány marék olajos maggal együtt, hogy változatos legyen az otthoni salátaöntet-kínálat.