A Szedd magad eperakciókra még várni kell, de a piacon már most is ki lehet fogni szép és finom epret. Érdemes egyből dupla adagot venni, és az egyiket valamilyen egyszerű epres édességhez, vagy bonyolultabb, gyönyörű epres sütihez felhasználni.
Jéghideg cheesecake vajas keksszel
Hozzávalók a torta alapjához :
- 1 evőkanál cukor
- 8 evőkanál vaj
- 15 db (angolok vajas keksze) Shortbread
Hozzávalók a fagyihoz :
- 1/4 csésze cukor
- 4 db tojássárgája
- 4 dl tejszín
- 3 evőkanál citrom leve
- 1 csésze (pürésítve) eper
- 230 g krémsajt
- 1 csésze görög joghurt
Elkészítés
Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.
Epres stracciatella torta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 100 g tejföl
- 125 g kakaós keksz
- 200 g mascarpone
- 3 ek. porcukor
- 150 g + néhány szem eper
- 1 ek. méz
- 200 ml tejszín
- 50 g finomra reszelt étcsokoládé
- 80 g olvasztott vaj
- 50 ml tej
- 5 g agar-agar
Elkészítés
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük.
Az epret megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a mézzel együtt 10 percig pároljuk. Félretesszük, kihűtjük.
A kekszet késes aprítóban finom porrá őröljük, összekeverjük a vajjal, és egyenletesen a tortaforma aljába simítjuk.
A mascarponét a tejföllel és 2 ek. porcukorral csomómentesre dolgozzuk, majd belekeverjük a párolt eperkockákat és a reszelt csokoládét. A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, és finoman keverve a masszához adjuk.
Az agar-agart a tejjel kis lángon 2 percig főzzük, és gyors mozdulatokkal elvegyítjük a tejszínes-csokis-epres krémsajttal.
A masszát a kekszes alapra simítjuk, és legalább 5 órán keresztül hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Tálalás előtt közvetlenül a tortát 3-4 szem friss eperrel díszítjük.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Mascarponés piskótatekercs eperrel és rebarbarával
Hozzávalók a piskótához:
- 8 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 4 db tojás
Hozzávalók a krémhez:
- 5 dkg cukor
- 10 dkg tejföl
- 25 dkg mascarpone
Hozzávalók a rebarbarapéphez:
- 5 dkg cukor
- 2 cm (reszelt) gyömbér
- 30 dkg rebarbara
a tetejére:
- 20 dkg eper
Elkészítés
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukor felével és a csipet sóval kihabosítjuk, a tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A két habot óvatosan összekeverjük. A lisztet a keverékre szitáljuk, lágyan ezzel is elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 10 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Borítsuk egy tiszta konyharuhára, hozzuk le róla a sütőpapírt, és tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a rebarbarapépet. A megmosott, kisebb darabokra vágott rebarbarát egy lábasba tesszük a cukorral és a reszelt gyömbérrel együtt. Néhány perc alatt puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk.
A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel és a cukorral.
Az epret megmossuk, feldaraboljuk.
A kihűlt piskótán egyenletesen eloszlatjuk a puhára főtt rebarbarát, majd megkenjük a krémmel. Végül az apróra vágott epret a krémre szórjuk. A piskótát feltekerjük.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Eper balzsamecettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál cukor
- ízesítés őrölt bors
- 5 evőkanál balzsamecet
- 4 csésze (negyedelve) eper
Elkészítés
Keverjük össze az epret, a cukrot, a frissen őrölt borsot és a balzsamecetet egy keverőtálban. Tegyük martinis poharakba és azonnal tálaljuk.
Epermisu
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 3 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 dkg eper
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 4 evőkanál nádcukor
- 50 dkg mascarpone
- 20 dkg babapiskóta
- 1 rúd vaníliarúd
Elkészítés
A tojássárgáját eldolgozzuk a keményítővel, majd hozzáadjuk a tejet, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot. Felfőzzük és besűrítjük. Ha langyosra hűlt, belereszeljük a citrom héját, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az eper háromnegyedét apró kockákra vágjuk, a krémbe keverjük. A maradékkal díszítjük. Poharak aljára babapiskótát fektetünk, rákanalazunk az epres krémből, majd ismét babapiskóta és krém jön, a tetejére végül eper kerül. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
Joghurthab eperöntettel
Hozzávalók:
- 125 g cukor
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- 200 g natúr joghurt
- 3 evőkanál méz
- 25 dkg eper
- 7 lap zselatin
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját a cukorral és a vaníliával gőz felett fehéredésig verjük. Fontos, hogy mindig keverjük és ne engedjük, hogy a tojássárgája megsüljön. Ameddig meleg, elkeverjük benne a vízben feloldott és kinyomkodott zselatinokat és a joghurtot. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a joghurtos masszához. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne törjük össze a habot, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Ameddig a krém hűl, az epret megpucoljuk, feldaraboljuk és a 3 kanál mézzel együtt 10 percen át főzzük, majd turmixoljuk, tálalásnál a joghurthab tetejére kanalazzuk.
Epres gyümölcszselé
Hozzávalók:
- 2 dl víz
- 1 citrom leve
- 60 dkg friss eper vagy áfonya
- 4 g (por) zselatin
Elkészítés
Tisztítsuk meg a gyümölcsöket, és vágjuk apróra, nagyjából egy bögrényi adagot pedig nyomkodjunk szét, vagy turmixoljunk pépesre.
Béleljünk ki folpackkal egy 9 dl űrtartalmú püspökkenyérformát vagy ennek megfelelő űrtartalmú több vízálló papírkapszlit vagy kis tálkát.
A gyümölcslevet és a vizet öntsük össze. A folyadék felét forraljuk fel egy kis edényben, majd takaréklángon folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a zselatinport. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a citromlevet és a maradék gyümölcslevet és vizet, majd hűtsük ki.
Rendezzük el a gyümölcsöket a tálkákban, öntsük rá a zselét, és tegyük hűtőbe, amíg a zselé meg nem dermed. Tálaláskor töröljük át a forma oldalát meleg konyharuhával, hogy a zselé meglazuljon. Borítsuk tálra, és húzzuk le róla a folpackot, de kanalazhatjuk papírkapszlikból is. Ne használjunk ananászt a készítéskor, mert a benne lévő enzimek miatt a zselé nem fog megdermedni.
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.
Epres kevert
Hozzávalók:
- 1,5 bögre (kristály) cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 1,5 bögre 2,8 %-os tej
- a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj
- fél bögre étolaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- ízlés szerint eper
- 3 bögre fehér finomliszt
Elkészítés
Ami kiemeli a dobálós-gyümölcsös sütik sorából, az a finom, vajas-cukros teteje, és hogy meglepően magasra nő. Bár nem tűnik túl nagy fordulatnak megkenni a piskótát olvasztott vajjal és megszórni kristálycukorral, mégis meglepő, hogy mennyi pluszt visz bele a sütibe.
A bögre 2,5 dl-es.
1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.
3. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.
4. Kb. 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk).
5. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.
5. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!
A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
További epres receptek az NLCafén:
- Indul az eperszezon: 3 ellenállhatatlan recept
- Fantasztikus ízpárok: eper és rebarbara
- Hozd ki az eperből a maximumot! Tippek és receptek
- A 10 legegyszerűbb epres nyalánkság