Villámgyors eperlekvár tartósítószer nélkül

nlc | 2016. Május 11.
Nem szükséges az egész hétvégét a konyhában töltened ahhoz, hogy különlegesen finom eperlekvárt készíthess. Receptünkkel villámgyorsan elkészülsz a befőzéssel. Ezt az eperlekvárreceptet tényleg nem érdemes kihagyni.

Ennél egyszerűbben talán nem is lehetséges eperlekvárt főzni. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a befőzéshez tökéletesen fertőtlenített üvegeket és kupakokat használj, hiszen a lekvár tartósítószer nélkül készül, így ha az üvegek nem kellően tiszták, könnyen romba dőlhet a munkád.

Az üvegeket tisztára moshatod a mosogatógép 65-70 fokos programjának lefuttatásával, vagy 10-15 percen át forró vízben főzd ki azokat. Lényeges az is, hogy a tiszta üvegeket tiszta munkalapra vagy konyharuhára helyezd, az üvegek száját semmi esetre se érintsd meg kézzel.

A villámgyors eperlekvár receptjének hozzávalói

Így főzd be az eperlekvárt

Az egyszerűen elkészíthető eperlekvárhoz alaposan mosd meg a gyümölcsöket, távolítsd el a zöld csumákat, majd vágd negyedekbe.

Tűzálló edénybe öntsd a felaprított epret, öntsd rá a cukrot, és lassú tűzön addig hevítsd, amíg az eper levet ereszt, a cukor pedig tökéletesen feloldódik a lében. Ekkor add hozzá a citromlevet is. Kevergesd és továbbra is lassú tűzön főzd még 10 percig.

Szedd az elkészült eperlekvárt a tisztára mosott üvegekbe. Csavard rá a kupakokat, fordítsd fejjel lefelé 10-15 percig. Majd az üvegeket fölcímkézheted, és már mehet is a kamrába. Másnap már meg is kóstolhatod a villámgyorsan elkészített tökéletes eperlekvárt.

Felbontás után a lekvárt nagyjából egy hétig hűtőszekrényben tárolhatod. Kenyérre kenve, süteményekbe, palacsintába töltve is rendkívül finom.

További eperlekvárreceptek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Exit mobile version