Gasztro

Az export miatt kevés itthon a kacsa- és libahús

A franciaországi madárinfluenza miatti korlátozások következtében Európa-szerte jelentős kereslet alakult ki a liba és a kacsa iránt, és ez az árakat is felfelé hajtotta.

Remek piaca van a magyar kacsának és libának Európában, tulajdonképpen nincs az a mennyiség, amit ne tudnának eladni a hazai termelők. Az egyre bővülő kereslet oka, hogy a kontinens legnagyobb kacsa- és libatartó országában, Franciaországban hónapok óta madárinfluenza fenyegeti az állományokat – írja a Magyar Idők.

A betegség okozta keresletbővülés a húsra és a májra egyaránt vonatkozik, Franciaországban tenyésztik ugyanis a legtöbb hízott kacsát, amiből a máj mellett a combját és a mellét is értékesítik. Emiatt a húsa miatt tartott magyar pecsenyekacsa forgalma is megugrott az elmúlt hónapokban. Itthon 26-27 millió pecsenyekacsát és 6-6,5 millió libát vágnak le évente. Utóbbinak közel 90 százaléka exportra megy, míg a húsuk miatt tartott kacsák 70-80 százaléka kerül a külpiacokra.

A magyar kacsa- és libahús nagy része Európába száll

A hízott víziszárnyasmáj szinte egészét az exportpartnereknek adják el a termelők, a legnagyobb felvásárlónk Franciaország. A legtöbb liba- és kacsahús pedig Németországba és Ausztriába megy, de egyre több magyar kacsahúst vásárol az Egyesült Királyság, Hollandia és Dánia, sőt már Japánba és Kanadába is szállítunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top