A csokis-epres-oreós süti a legjobb bizonyíték arra, hogy a csokis édességeknek még májusban is van létjogosultsága. Ha nálatok is gyakran elhangzik, hogy “úgy ennék valami csokisat”, akkor dobjátok fel ezt a pünkösdi hétvégét (is) egy kis csokis édességgel.
Nutellás-mogyorós brownie
Hozzávalók kb: 20×20 cm-es sütőtálhoz:
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg puha vaj
- 9 dkg búzaliszt
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg Nutella
- 12-15 dkg sótlan földimogyoró
- A mogyorót durvára vágjuk, a sütőtálat sütőpapírral béleljük ki, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és kikeverjük.
- A lisztet összeforgatjuk a cukrozatlan kakaóporral, majd a tojásos keverékhez keverjük.
- A mogyoró kb. felét beleszórjuk a masszába, és alaposan összekeverjük.
- A mogyorós masszát a sütőpapírral bélelt sütőtálba simítjuk, majd rákanalazzuk a Nutellát, kés hegyével vagy villával kicsit vegyítjük a csokis masszából, majd rászórjuk a maradék durvára vágott mogyorót.
- Sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.
Csokimousse, ahogy Jamie Oliver készíti
Hozzávalók:
- 100 g cukor
- csipet só
- 8 tojás
- 300 g étcsokoládé
- 300 ml tejszín
- 2 ek. kakaópor
- 75 ml amaretto likőr
- 400 g aszalt meggy
- 1 csomag szezámmagos szelet
Gőz fölött olvasszuk fel a csokit, majd keverjünk hozzá egy csipet sót!
A tojás sárgájához adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad!
Közben a tojás fehérjéhez adjunk egy csipet sót, és verjük fel kemény habbá!
Egy harmadik tálban verjük fel a tejszínt is kemény habbá!
A tojássárgát keverjük jól össze 2 evőkanál kakaóval és a 75 ml amarettóval, és dolgozzuk jól össze. Ehhez adjuk hozzá a tejszínt, és óvatosan keverjük össze. Utána keverjük hozzá a tojásfehérje habját is!
A kész masszát finoman kanalazzuk át kisebb tálkákba, majd 1-2 órára tegyük be a hűtőbe!
Az aszalt meggyet tegyük egy tálba, öntsük nyakon 1 dl amarettóval és 1 dl vízzel, tegyük fel a gázra és forrásig főzzük. Forrás után hagyjuk 10 percig állni, hogy a meggyek jól megduzzadjanak.
A szezámmagos szeleteket zúzzuk össze egy mozsárban!
Vegyük elő a mousse-t a hűtőből, kanalazzuk rá a meggyet, és szórjuk meg a szezámmaggal!
forrás: Jamie Oliver
Nagyon csokis muffin
Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
- 1 tojás
- 75 g cukor (lehet több is)
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 0,6 dl étolaj
- 130 g liszt
- fél tk. szódabikarbóna
- 40 g kakaópor
- 2 banán
- 80-100 g étcsoki
1. Az étcsokit apróra vágjuk, a banánt is kis darabokra vágjuk.
2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és előkészítünk egy muffinsütő formát, a mélyedéseket kivajazzuk/muffinpapírt rakunk bele.
3. A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és az olajat és elkeverjük.
4. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a kakaóporral, és a másik tál tartalmához adjuk. Összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk az előkészített banánt és étcsokit, és összekeverjük.
5. A muffinsütő mélyedéseibe adagoljuk, kb. 2/3 magasságig, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Duplán csokis szeletek
Alap:
- 16 dkg liszt
- 16 dkg cukor
- 4 tojás
- 24 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 narancs reszelt héja
Csokikrém:
- 3 dkg vaj
- 12 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl habtejszín
- 2 dkg porcukor
- ízlés szerint lekvár
1. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy kb. 20-22 cm-es sütőformát. Az alaphoz a vajat egy lábasban közepes lángon megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, a reszelt narancshéjat és hozzáadjuk a csokit. Kevergetve összeolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk.
2. A tojásokat felverjük, és a csokis keverékhez adjuk, majd beleöntjük a lisztet és a kakaóport, és összekeverjük.
3. A sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük a masszát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.
4. Ha kihűlt az alap, megkenjük a lekvárral.
5. A csokikrémhez a tejszínt egy lábasban felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokit és beleszórjuk a porcukrot és összeolvasztjuk. A legvégén hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük. Kb. 10 percig hűlni hagyjuk, majd rákenjük a lekváros csokis alapra, és hűtőbe tesszük pár órára, hogy a csokikrém megdermedjen.
Csokis tiramisu
Hozzávalók kb. 6 pohárhoz:
- 3 dl habtejszín
- 250 g mascarpone
- 4 ek. porcukor
- 125 g étcsoki
- 25 g vaj
- 3 ek. tejszín
- 1 csipet só
- 10-15 db babapiskóta
- 1 bögre kakaó
- kakaópor a tetejére
1. A vajat megolvasztjuk egy kis lábasban, beletördeljük az étcsokit, és összeolvasztjuk. Hozzáadjuk a csipet sót és a tejszínt, összekeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk.
2. Közben felverjük a habtejszínt, egy másik tálban pedig a mascarponét kikeverjük a porcukorral. A kettőt összeöntjük, és habverővel összekeverjük.
3. Poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a tiramisukat: a babapiskótát kisebb darabokra tördeljük, és néhány másodpercig a kakaóban áztatjuk, majd a poharak aljába adagoljuk egy rétegben. Erre kanalazunk egy kis csokikrémet, rá egy adag tejszínes mascarpone jön, majd megint piskóta, megint csokikrém és végül tejszínes mascarpone a tetejére. Ha kész, hűtőbe tesszük pár órára, majd tálalás előtt cukrozatlan kakaóporral szórjuk meg.
Pisztáciás-áfonyás fehér csoki
Hozzávalók:
- 60 g pisztácia
- 60 g aszalt áfonya
- 1 csomag vajas keksz
- 2 tk. kókuszzsír
- csipet tengeri só
- 350 g fehér csokoládé
A csokit törjük össze, adjuk hozzá a kókuszzsírt, és olvasszuk fel a mikróban, majd öntsük rá a kekszre! Simítsuk el, hogy egységes legyen a csokiréteg, végül szórjuk meg a pisztáciával, az áfonyával és egy kevéske sóval! Tegyük hűtőbe!
forrás: lovelylittlekitchen
Csokifagyi
Hozzávalók:
- 4 dl cukrozott sűrített tej (2 tubus)
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 17 dkg min. 65%-os csokoládé
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- csipet só
- 1 tk. vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja
- 4 tk. kukoricakeményítő
- 2 ek. hideg víz
A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot/a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 5 órára.
Még több csokis recept az NLCafén:
- Csupa csoki: márványos brownie
- A vendégeid imádni fogják: készíts tálat csokiból!
- Így készül a csokis crème brûlée
- 3 édesség csokifüggőknek