Az olaszok népszerű rakott tésztáját számtalan módon lehet elkészíteni. Ha kipróbálnád az eredeti, paradicsomos, bolognai húsos lasagétól merőben eltérő tejszínes, csirkés változatot, ebben a receptben nem fogsz csalódni, hiszen ezúttal a lasagne új oldalát ismerheted meg.
A lágy és krémes szósz, a fokhagymás, spenótos, csirkés ízesítés teszi egyedivé és ellenállhatatlanná az olasz tésztás receptet. Ebédre, vacsorára, baráti összejövetelekre, fehérbor kíséretében tökéletes választás. Ugye, legszívesebben máris megkóstolnád?
A csirkés lasagne hozzávalói 6-8 személyre
- 75 dkg csirkemell
- 1 csomag lasagne tészta (kb. 45 dkg)
- 25 dkg friss spenót
- 25 dkg reszelt mozarella
- 2 teáskanál olasz fűszerkeverék
A szószhoz
- 1,5 dl olvasztott vaj
- 5 dl tejszín
- 15 dkg reszelt parmezán
- 3 gerezd fokhagyma
- csokor petrezselyemzöld
Így készítsd el a csirkés lasagnét
Az előírás szerint főzd ki a lasagne tésztalapokat, majd tedd félre.
Kockázd a csirkemellet, kevés olívaolajon pirítsd, fedő alatt 10-15 percig párold.
Közben készítsd el a szószt, amelyhez egy nagyobb serpenyőben forralásig hevítsd a vajat. Fontos, hogy ne forrjon fel! Folyamatos kevergetés mellett, lassan öntsd hozzá a tejszínt. Lassú tűzön kevergesd nagyjából 1 percig, majd add hozzá a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymagerezdeket. Továbbra is lassú tűzön és folyamatos kevergetés mellett forrald fel a tésztaszószt. Vedd le az edényt a tűzhelyről, keverd hozzá a parmezánt és a felaprított petrezselyemzöldet.
Keverd össze a csirkemellet, a megmosott és kissé összevágott spenótleveleket, a mozzarella felét és az olasz fűszerkeveréket.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Olajozz ki vékonyan egy 20×30 centi méretű sütőedényt. Öntsd bele a tejszínes szósz felét, tégy rá egy réteg lasagne tésztát. Szórd rá a csirkehúsos keverék harmadát. Fedd be tésztával, majd az újabb húsos réteggel boríts. Harmadszor is ismételd a folyamatot. A spenótos csirkemellet az utolsó, negyedik adag tésztával borítsd be. Öntsd a maradék szószt a tészta tetejére és szórd meg a maradék reszelt mozzarella sajttal.
Told az előmelegített sütőbe a csirkés, spenótos lasagnét, és süsd legalább 35 percig, vagy amíg a tetején a sajt szépen megpirul. Vedd ki a sütőből, és nagyjából 10 percet várj még a szeleteléssel. Forrón, felkockázva kínáld.
További lasagnereceptek az NLCafén
- Különleges cukkinis lasagne recept
- Így készül a klasszikus, húsos lasagne
- Mennyei gyors hús nélküli lasagne recept
- Mások már kipróbálták – mivel pótold a húst a lasagne-ben
Fotó: Pinterest