Gasztro

Bolognai lasagne

Jellegzetes illatok, felejthetetlen olasz ízek... Ahogy újra beköszöntenek a langymeleg kora nyári esték, eljön a nagy baráti összejövetelek ideje, és ha sok emberre főzünk, egy jó kis olasz tésztával vagy egyéb mediterrán különlegességgel nem tévedhetünk.

Hozzávalók:

• 2 evőkanál olívaolaj
• 6 szelet pancetta (füstölt sertésszalonna, 90 g), apróra vágva
• 1 nagy fej vöröshagyma (200 g), apróra vágva
• 1 közepes sárgarépa (120 g), apróra vágva
• 1 kg darált marhahús
• 500 ml marhahúsleves
• 250 ml száraz vörösbor
• 2×410 g daraboltparadicsom-konzerv
• 2 evőkanál paradicsompüré
• egy csomag apróra vágott friss petrezselyem
• 250 g friss lasagnelap
• 160 g reszelt parmezán

Besamelmártás:

• 125 g vaj
• 110 g sima liszt
• 1,25 liter forró tej

Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, süssük ropogósra az apróra vágott pancettát. Adjuk hozzá a hagymát és a sárgarépát, majd állandó keverés mellett süssük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak. Adagoljuk hozzá a darált marhahúst, és állandó keverés mellett süssük, amíg a hús megváltoztatja a színét. Öntsük hozzá a húslevest, a darabolt paradicsomot és a pürét, majd lassú tűzön, fedő nélkül főzzük másfél órát. Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg petrezselyemmel. Míg a szósz fő, készítsük el a mártást.

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-osra. Zsírozzunk ki egy mély tűzálló tálat, oszlassunk el az alján 4 evőkanál fehér mártást. Fektessünk rá két tésztalapot, a bolognai mártás negyedét, szórjuk meg a parmezán negyedével és 5 evőkanál besamellel. Ismételjük meg a rétegeket a fehér mártással befejezve. Szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük fedő nélkül, amíg a teteje aranybarnára sül. A szeletelés előtt 15 perccel vegyük ki a sütőből.

A besamelmártás elkészítéséhez olvasszuk fel a vajat egy közepes serpenyőben, adjuk hozzá a sima lisztet, kevergessük, amíg homogén mártást nem kapunk. Folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tejet, lassan forraljuk fel, míg a szósz besűrűsödik.

Nyolc adag lesz belőle.

Adagonként 53,1 g zsírt, 3657 kJ (874 kcal) energiát tartalmaz.

Olasz kedvencek

Ha belelapozunk a könyvbe, érezhetjük a jellegzetes illatokat, a felejthetetlen olasz ízeket, azonnal megtervezhetjük az esti vacsoraparti menüjét. Reméljük, a kedves Olvasó is mindent megtalál, ami az olasz konyha elhagyhatatlan tartozéka, és hamisítatlan itáliai hangulatot varázsolunk az asztalra. Ezt segítik a legkedveltebb olasz tészta- és rizsreceptek, a jellegzetes olasz főételek és desszertek. Buon appetito!

Bolti ár: 849 Ft
Internetes ár: 600 Ft
www.arena2000.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top