Végigcsináltuk a telet az univerzális hétvégi menükkel, most viszont jöhetnek a friss zöldségekre és gyümölcsökre épülő hétvégi menük!
Pitaszendvics
Hozzávalók 2 db-hoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés olívaolaj
- 6-8 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom
- 1/4 (kígyó) uborka
- 4-6 szelet sonka
- 4 szelet (Gouda, Cheddar, stb.) sajt
- 2 maroknyi (rukkola, lollo rosso, stb.) saláta
- 2 pita
Elkészítés
A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát.
A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg.
Bodzás sültparadicsom-leves
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 4-5 evőkanál olívaolaj
- 1 kg paradicsom
- 1 db citrom leve
- 2 dl bodzaszörp
Elkészítés
A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kimetsszük. A paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezt követően a citrom levével leturmixoljuk. Vízzel és a bodzaszörppel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Fogyaszthatjuk hidegen, langyosan, melegen. Nagyon pikáns, könnyű leves.
Parajos penne carbonara
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 szelet bacon
- 1 evőkanál olaj
- 1 csipet őrölt bors
- 2-3 dkg parmezán
- 20 dkg pennetészta
- 1 marék spenótlevél
Elkészítés
A tésztához vizet forralunk, sózzuk és a zacskón lévő utasítás szerint megfőzzük a tésztát. Közben egy serpenyőt hevíteni kezdek, (akkorát, amiben elfér majd a tészta) majd rácsepegtetek pár csepp olajat. A fokhagymagerezdet egy kés pengéjével alaposan megroppantom ( maradjon egészben) és a serpenyőbe teszem. Ráborítom a bacont, és szépen lassan ropogósra sütöm. Vigyázok, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Azzal, hogy megroppantom a fokhagymát sokkal intenzívebben átadja az ízét, viszont kisebb az esélye, hogy megég, mintha reszeltük volna. Egy keverőtálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a reszelt parmezán kétharmadát, sóval és borral ízesítjük. Vigyázzunk, mert a tészta, a sajt és a bacon is sós. Ha megfőtt a tésztánk majdnem teljesen leszűrjük és azonnal a összekeverjük a ropogós baconnel. ( 1-2 kanálnyi főzővíztől krémesebb lesz.) Gyújtsunk alá (takarék láng), melegítsük őket össze, majd folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a felvert tojást. Forgassuk bele a parajt is és azonnal tálaljuk. (Ha nem bébiparajt használunk, érdemes előre leforrázni, vagy enyhén olajozott serpenyőben megfonnyasztani. A levét nyomkodjuk ki.) Ne süssük túl, maradjon krémes állagú. Ne féljünk, mert a forró tészta és bacon gondoskodik arról, hogy ne maradjon nyers a tojás. A maradék sajtot reszeljük rá, és tálaljuk.
Epres jégkrém
Hozzávalók:
- fél bögre + 1 bögre (a cukorsziruphoz) víz
- 150 g megtisztított eper
- 100 g mascarpone
Elkészítés
Készítsük el a cukorszirupot. Forraljunk fel fél bögre cukrot és 1 bögre vizet, amíg a cukor feloldódik, majd hagyjuk kihűlni. Ez több lesz, mint amire szükségünk van – a többi szirupot tegyük a hűtőbe a következő jégkrémek készítéséig. Tisztítsuk meg az epreket, tegyük serpenyőbe, fedjük le és 6-10 percig főzzük, amíg megpuhulnak, majd hűtsük ki. Miután kihűlt, a puha epreket, a levüket és 140 ml cukorszirupot összeturmixolunk sima pürévé. Félretesszük. Keverjük össze a mascarponét és 40 ml cukorszirupot egy másik tálban simára.
Ahhoz, hogy a kívánt átlós formát elérjük, kanalazzunk a mascarponés keverékből egy-egy evőkanállal mindegyik jégkrémformának a sarkába átlósan, és tegyük be a fagyasztóba. Miután a mascarponekrém lefagyott, öntsük az epres keveréket is a formákba, helyezzük be a pálcikákat és fagyasszuk egy éjszakán át.
1 bögre = 250 ml
A receptet a Wannabe Chef bloggere készítette.
Zöldsaláta zöldborsóval és mentalevéllel
Hozzávalók:
- 15 dkg zsenge szárzeller
- 10 dkg friss vagy mirelit zöldborsó
- 1 közepes alma
- 2 szál zellerlevél
- 1 bő marék menta
- 2-2 marék frisée és radicchio saláta
a mézes-mustáros öntethez:
- só és frissen őrölt bors
- 1 kávéskanál olívaolaj
- 1 kávéskanál méz
- 1 kávéskanál magos mustár
- 1 kávéskanál citromlé
Elkészítés
A zöldborsót friss vagy húsleveskockából készített levesben pár perc alatt puhára főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. Közben összekeverjük az öntet hozzávalóit. A zellerszárakat, az almát karikázzuk fel vékonyra, a salátaleveleket tépkedjük össze, aztán mindent keverjünk össze egy nagy tálban a mentalevéllel és a borsóval. Közvetlenül tálalás előtt locsoljuk rá a mézes öntetet.
A receptet a Wannabe Chef bloggere készítette.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel