Sokan vannak, akik már hétfőn kitalálják, mit fognak főzni hétvégén, és vannak, akik még szombat reggel sem tudják, mi lesz az ebéd. Ilyenkor jön jól egy kis inspiráció, néhány jó recept, gyors bevásárlás, és már készülhet is az ebéd. Ha te még nem találtad ki, hogy mit főzz ma, akkor most adunk egy jó tippet.
Eszterházy rostélyos
Hozzávalók:
- 30 g liszt
- mustár
- 1 db citrom
- 150 g fehérrépa
- 50 g vaj
- petrezselyemzöld
- 150 g sárgarépa
- babérlevél
- őrölt bors
- 2 dl száraz fehérbor
- 150 g vöröshagyma
- 3 dl tejföl
- só
- cukor
- 80 dkg rostélyos
Elkészítés
A szeleteket kiveregetjük, sózzuk, és lisztbe mártva a felolvasztott zsírban mindkét oldalukat elősütjük. Az elősütött húsokat lábasba tesszük.
A visszamaradó zsírba kevés lisztet szórunk, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagyma felét. Tovább pirítjuk, csontlével vagy vízzel és a fehérborral felengedjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, felforraljuk, és a rostélyos szeletekre öntjük. Fedővel letakarjuk, és pároljuk. Ha szükséges, párolás közben a folyadékot pótoljuk.
Amíg a hús párolódik, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékony metéltre, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a zöldséget, a petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, és kevés vizet hozzáadva félig megpároljuk.
Ha félig megpuhult a hús, a párolóléből keveset kiveszünk, elkeverjük a tejföllel, és az egészet hozzáadjuk. A félig párolt zöldséget ízesítjük citromlével, cukorral, mustárral, ha szükséges, sóval, őrölt borssal, és a rostélyost készre pároljuk. A mártásnak kissé savanykásnak, pikánsnak kell lennie.
Köretként petrezselymes burgonyát adhatunk külön edényben. Tálaláskor a tál aljára elhelyezzük a szeleteket, a tetejére halmozzuk a zöldséget, tejföllel és zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Még több tipp, hogy mit főzzünk ma:
- Mit főzzek ma vacsira? Sonkás batyut!
- Mit főzzek ma ebédre? Csirkepörköltöt
- Mit főzzek ma? Nincs ötletem! Készíts quiche-t!