Mit főzzek ma? Eszterházy-rostélyost!

nlc | 2016. Június 04.
Végre itt a hétvége, több időnk van a főzésre is, így jöhet egy klasszikus finomság ebédre. Irány a piac, és már készülhet is az isteni Eszterházy-rostélyos! Ha mégsem az Eszterházyra szavaztok, akkor adunk további tippeket is, hogy mit főzzetek ma.

Sokan vannak, akik már hétfőn kitalálják, mit fognak főzni hétvégén, és vannak, akik még szombat reggel sem tudják, mi lesz az ebéd. Ilyenkor jön jól egy kis inspiráció, néhány jó recept, gyors bevásárlás, és már készülhet is az ebéd. Ha te még nem találtad ki, hogy mit főzz ma, akkor most adunk egy jó tippet. 

Eszterházy rostélyos

Hozzávalók:

  • 30 g liszt
  • mustár
  • 1 db citrom
  • 150 g fehérrépa
  • 50 g vaj
  • petrezselyemzöld
  • 150 g sárgarépa
  • babérlevél
  • őrölt bors
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 150 g vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • cukor
  • 80 dkg rostélyos
Kategóriaebéd
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szeleteket kiveregetjük, sózzuk, és lisztbe mártva a felolvasztott zsírban mindkét oldalukat elősütjük. Az elősütött húsokat lábasba tesszük.

A visszamaradó zsírba kevés lisztet szórunk, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagyma felét. Tovább pirítjuk, csontlével vagy vízzel és a fehérborral felengedjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, felforraljuk, és a rostélyos szeletekre öntjük. Fedővel letakarjuk, és pároljuk. Ha szükséges, párolás közben a folyadékot pótoljuk.

Amíg a hús párolódik, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékony metéltre, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a zöldséget, a petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, és kevés vizet hozzáadva félig megpároljuk.

Ha félig megpuhult a hús, a párolóléből keveset kiveszünk, elkeverjük a tejföllel, és az egészet hozzáadjuk. A félig párolt zöldséget ízesítjük citromlével, cukorral, mustárral, ha szükséges, sóval, őrölt borssal, és a rostélyost készre pároljuk. A mártásnak kissé savanykásnak, pikánsnak kell lennie.

Köretként petrezselymes burgonyát adhatunk külön edényben. Tálaláskor a tál aljára elhelyezzük a szeleteket, a tetejére halmozzuk a zöldséget, tejföllel és zöldpetrezselyemmel díszítjük.

 Még több tipp, hogy mit főzzünk ma:

 

 

Exit mobile version