.
Mit vigyél magaddal a piknikre?
- pokróc és/vagy asztalterítő (lehetőleg kockás) – attól függ, hogy a földön vagy asztalnál ülve fogtok piknikezni
- tányérok és poharak – műanyag/papír/üveg, ízlés szerint
- konyharuha
- papírtörlő, szalvéta
- vágódeszka, vágókés
- evőeszköz
- alufólia
- hűtőtáska
- dugóhúzó és sörnyitó
- szemeteszsák, nejlonzacskó
- szúnyog- és kullancsriasztó felszerelés – ha vízpartra, esti piknikre vagy erdőbe mentek
- sapka/kalap
- naptej, napszemüveg
- piknikkosár – ha van
- kisgyerekeseknek esetleg sátor
Mi kerüljön a piknikkosárba?
3 fontos szabály, amit érdemes betartani
- Kerüld a nyers tojásos, majonézes ételeket!
- Ha húsos-halas-tejtermékeket tartalmazó ételeket is visztek magatokkal, akkor feltétlenül vigyetek hűtőtáskát, és abban tároljátok.
- A nagyon csöpögős, krémes, szószos, szaftos ételeket készítsd el inkább majd otthonra. Sok bosszúságtól kíméled meg magad, ha a strandra/piknikre nem viszel ilyesmit.
Szállítható ételek és italok a piknikkosárba
- keksz, pogácsa, stangli
- muffin
- kisebb péksütemények (házi buci, kifli, briós, minikalács, bagett)
- házi kencék, amiket a péksüteményre kenhetsz
- jól szeletelhető, nem krémes sütik
- csigák – kakaós, pizzás, fahéjas
- szendvics
- fasírt
- saláta
- hideg, lehetőleg nem tejtermék alapú leves – befőttesüvegbe zárva
- quiche, lepény, minipizza
- tortillatekercs
- víz, limonádé, fehér / rozé bor
Sárgadinnyés-sonkás focaccia
Hozzávalók a tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 tk. só
- 3 ek. olívaolaj
- 3 dl langyos víz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk. szárított vagy 1 ek. friss rozmaring
Hozzávalók a feltéthez
- 1 db sárgadinnye
- 30 dk kecskesajt
- 30 dkg prosciutto (lehetőleg olasz, pármai sonka)
- egy csomag rukkola
Az első lépés a liszt átszitálása. Ezt sokan kihagyják, hogy időt takarítsanak meg, pedig ettől a látszólag lényegtelen munkafolyamattól nagyon fontos átalakuláson megy keresztül a liszt, mivel átlevegőzik és a szemcséi fellazulnak, és így sokkal könnyebben veszi majd fel a vizet. Az így előkészített liszthez hozzáadjuk a sót, a közepébe élesztőt teszünk, majd olívaolajat és langyos vizet öntünk hozzá. (Érdemes ehhez egy kis öblöcskét kialakítani a lisztben, hogy az összetevők ne folyjanak szét.) Ezután addig gyúrjuk a tésztát, amíg a felülete selymes nem lesz. Ha ez kész, dagasztótálba tesszük a masszát és meleg helyen fél órán át kelesztjük.
A tésztát elkezdjük összedolgozni, és amikor már jól összeállt, deszkán folytatjuk a gyúrást. A megkelt tésztát félbevágjuk, a két fél részt egyenként újra átgyúrjuk, majd egy konyharuha alatt újabb 10 percig pihentetjük.
Ezalatt előkészítjük a tepsiket: két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Erre helyezzük rá a tésztát, amit fél centi vastag lepénnyé nyomkodunk, és ujjheggyel kis gödröcskéket nyomunk a felületébe. Ezután újabb tíz percre pihenni hagyjuk a tésztát, közben pedig előkészítjük a feltétet.
Tíz perc elteltével meglocsoljuk vékonyan a tésztát olívával, majd ráhelyezzük a a kecskesajtot ízlés szerinti vastagságban, és erre tesszük a sárgadinnyét, és végül az egészet finoman meghintjük sóval. 180 fokos sütőben fél órán át sütjük, amíg el nem nyeri szép, aranybarnás színét a tészta. Ezután negyed órát hűlni hagyjuk, és végül feltesszük rá a sonkát és a rukkolaleveleket is.
Almás préselt zöldsaláta dióval
Hozzávalók:
- 1 alma
- 1 sárgarépa
- 2 fej vörös retek
- fél kínai kel
- 3-4 levél káposzta
- citromlé
- 3 újhagyma
- 3 evőkanál pirított dió
Az almát és a zöldségeket (sárgarépa, káposzta, kínai kel) vágd fel julienne-re, azaz gyufaszálnyi hosszúságúra, az újhagymákat pedig karikázd fel. Egy tálban dolgozd össze a hozzávalókat, hintsd meg csipetnyi sóval, locsold meg citromlével. Hideg helyen hagyd úgy állni, hogy a tetejét befeded egy kistányérral, amelyre nehezéket teszel. Fél óra múltán öntsd le róla a kipréselt levet, és tálalhatod a salátát. A tetejét szórd meg száraz serpenyőben megpirított dióval.
Csicseriborsó-fasírt
Hozzávalók:
- 15 dkg szárított vagy 1 konzerv csicseriborsó
- 1 db tojás
- fél csésze kenyérmorzsa
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
- fél ek. Worcestershire-szósz vagy sötét szójaszósz
- fél tk. fűszerpaprika és oregánó
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 2 ek. növényi olaj
- 2 gerezd összetört fokhagyma fokhagyma
- 1 kis fej apró kockákra vágott vöröshagyma
A megfőtt csicseriborsóra öntjük az olajat, majd egy krumplinyomóval pépesre törjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel egynemű masszát gyúrunk belőle. Négy gombócot formázunk, amelyeket laposra nyomkodva egy kanál hátával, felforrósított serpenyőben, kevés olajon 3-3 perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára sütünk.
Barackos tepsis süti
Hozzávalók:
- 5 db tojás (kettéválasztva)
- 20 dkg porcukor (vagy kevesebb)
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 13 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 4-6 db őszibarack vagy több sárga, esetleg vegyesen
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy közepes méretű sütőformát/tepsit, vagy használunk szilikont, és akkor nem kell csinálnunk semmit.
2. A barackokat megmossuk, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A vajat megolvasztjuk.
3. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk, a megmosott citrom levét és héját, a lisztet, a sütőport és az olvasztott vajat.
4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a legvégén ezt is a masszához keverjük.
5. A masszát a tepsibe öntjük, elosztjuk rajta a barackcikkeket és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e, ha igen, a nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.
Erdei gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
- 150 g cukor
- 3 db közepes méretű tojás
- 100 g vaj
- fél csomag sütőpor
- 150 g búzaliszt
- 2 dl natúr joghurt
- 1 marék erdei gyümölcs
A szoba-hőmérsékletű vajat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd adjuk hozzá egyesével az alaposan megtisztított tojásokat.
Külön tálba mérjük ki és szitáljuk át a száraz hozzávalókat, és fakanállal keverjük hozzá a cukros-vajas masszához.
A muffintésztát kanál segítségével töltsük háromnegyedig az előkészített papírokba, majd szórjunk a tetejükre néhány szem gyümölcsöt.
Előmelegített sütőben kezdjük el sütni őket 180 fokon.
10 perc múlva ismét szórjunk meg a muffinokat gyümölccsel, mert valószínűleg amit az előbb rátettünk, az belesüllyedt a tésztába (így nemcsak a tetején lesz gyümölcs, hanem belsejében is).
Amikor megsültek, hagyjuk a muffinokat 10 percig a formában, majd tegyük őket rácsra, ameddig teljesen kihűlnek.
Tipp: A gyümölcsök mellé használhatunk sütésálló csokicseppet is.