Az áfonya nem csak isteni finom, de szuper egészséges is. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, jó a gyulladások ellen, és a kalóriatartalma is alacsony. A belőle készült édességek pedig egyszerűen ellenállhatatlanok! Most mutatunk három látványos áfonyás receptet, amit egyből el akarsz majd készíteni!
Reggelire: áfonyás casserole
Hozzávalók (6 személyre)
- 220 g toast kenyér
- 4 tojás
- 1/2 bögre tej
- 1/4 tk. sütőpor
- 1 tk. vaníliaaroma
- 4 és 1/2 bögre áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 1/2 bögre cukor
- 4 tk. kukoricakeményítő
- 2 tk. fahéj
- 2 ek. olvasztott vaj
- porcukor, díszítéshez
Elkészítés:
- 10-14 félszeletre (keresztben) vágd fel a kenyeret. Rendezd el egy tepsiben.
- Verd fel a tojásokat a tejjel, a sütőporral és a vaníliával. Csurgasd a kenyérre, hogy jól beszívja, majd lefedve tedd hűtőbe éjszakára.
- Másnap 220 fokra melegítsd elő a sütőt.
- Egy ugyanakkora, kikent tepsiben, mint amibe a kenyeret tetted, az áfonyát keverd össze a cukorral, a kukoricakeményítővel és a fahéjjal.
- Helyezd ennek a tetejére a kenyérszeleteket, majd kend meg őket vajjal.
- 24-26 percig süsd 220 fokon, amíg aranybarna nem lesz a tetejük.
Tálaláskor szórd meg porcukorral, és díszítsd friss áfonyával.
Desszertnek: áfonyás sajttorta
Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához:
- 1 és 1/2 tálnyi porrá zúzott graham keksz
- 6 ek. olvasztott vaj
- 1/4 tál cukor
Az áfonyás szószhoz:
- 2 tál friss áfonya
- 3 ek. cukor
- 1 tk. citromlé
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 1 ek. forró víz
A krémhez:
- 680 g krémsajt
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tejföl
- 1/2 ek. vaníliakivonat
- 3 tojás
Elkészítés:
- 170 fokra melegítsd elő a sütőt.
- A porrá zúzott kekszet keverd össze a vajjal és a cukorral. Tedd tepsibe, nyomkodd el villával, majd 8-10 percig süsd.
- Az áfonyát rottyantsd össze közepes lángon a cukorral. Keverd össze a kukoricakeményítőt a citromlével és a forró vízzel, majd add az áfonyához. Vedd le a tűzről.
- Az áfonyás keveréket válaszd két részre: az egyik legyen darabos, a másik folyékony.
- Keverd simára a krémsajtot robotgéppel, majd add hozzá a hozzávalókat. A tojásokat egyenként verd fel benne.
- A darabos áfonyát keverd a krémbe, majd oszlasd el a tésztán. A maradék áfonyás szósszal készíts márványszerű mintát a krém tetejére.
- 55-65 percig süsd, majd hagyd dermedni 1 éjszakára.
- Tálald tejszínhabbal és friss áfonyával.
Hűsítőnek: áfonyás limonádé
Hozzávalók:
- 1/2 bögre cukor
- 1 tál áfonya
- 3/4 bögre frissen facsart citrom
Elkészítés:
- Egy csésze vízben oldd fel a cukrot közepes láng felett. Ehhez add hozzá az áfonyát és forrásig melegítsd. Utána alacsony lángon kevergesd 3-4 percig. Hagyd kihűlni.
- Ha kihűlt, egy kancsó aljában keverd össze a citromlével. Öntsd fel vízzel.
- Adj hozzá jeget, friss lime-ot és friss áfonyát, és már kész is van!
Forrás: Buzzfeed