Már a múlt heti hétvégi menü is bizonyította, hogy nincs jobb a nyári zöldség-, gyümölcsválasztékra épülő hétvégi menüknél, és az e heti nyárias hétvégi menünk is ezt igazolja. Kezdjétek a hétvégét a piacon, aztán jöhet a sütés-főzés!
Málnás smoothie bowl
Hozzávalók:
- 1 evőkanál kesudióból készült vaj
- 1 db banán
- 3/4 bögre kókusztej
- a díszítéshez málna és kókuszreszelék
- 1,5 bögre málna
Elkészítés
A hozzávalókat turmixoljuk alaposan át majd öntsük tálba és díszítsük a kókuszreszelékkel és a gyümölccsel.
Sültpaprika-krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1,5 l zöldség alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- 6 db (sült) kápia paprika
- igény szerint bazsalikom
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 evőkanál vaj
- 1 fej fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 250 g mascarpone
Elkészítés
A fokhagymát és a hagymát a vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, kicsit átmelegítjük, majd felöntjük az alaplével. 10-15 percig főzzük, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét. Az egészet összeturmixoljuk, majd szitán átszűrjük. Fontos, hogy a magja is menjen bele a paprikának, mert akkor lesz igazán finom. Apróra vágott bazsalikommal megszórhatjuk. A család imádni fogja!
Olívás-citromos csirke
Hozzávalók:
- só, bors
- 2 ek. paradicsompüré
- 1,5 dl húsleves alaplé
- 1 kg burgonya
- 1-2 db citrom
- 1 ek. balzsamecet
- 1 kg csirkemell
- 2 db lila hagyma
- kevés olívaolaj
- 100 g olívabogyó
Elkészítés
1. Előkészítünk egy nagy tűzálló tálat.
2. A csirkét megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk és feldaraboljuk, a lila hagymát is meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A citromot megmossuk és felkarikázzuk.
3. A krumplit a sütőtálba halmozzuk, rászórjuk a lila hagymát, a citromot és az olívát.
4. A húslevesalaplevet elkeverjük a paradicsompürével és a balzsamecettel, és ráöntjük a tál tartalmára.
5. Legfelülre kerülnek a csirkedarabok, sózzuk-borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal.
6. 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, vagy amíg a csirke aranybarnára nem sül.
7. Ha ez kész, akkor a csirkedarabokat kivesszük, jénaiba tesszük, vagy alufóliával lefedjük, hogy meleg maradjon, és a sütőtálat még visszatoljuk 10 percre 220 fokon.
Csokoládés-meggyes pite
Hozzávalók 20 cm átmérőjű formához:
- 30 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Töltelék:
- 1 evőkanál liszt
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1,2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 15 dkg magozott meggy
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a porcukrot, a kakaót összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal vagy margarinnal, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztát gyúrunk belőle. Átlátszó fóliába csomagolva 10 percre a fagyasztóba tesszük. Újra átdolgozzuk, majd lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk. A piteforma aljának megfelelő kört vágunk ki (körbevágjuk a piteforma alját), majd a kivajazott, lisztezett formába tesszük. A maradék tésztát összegyúrjuk, olyan hosszú hengert formázunk belőle, mint a forma kerülete. Óvatos mozdulatokkal körbenyomkodjuk a szélén, a tésztát a forma tetejéig kihúzzuk. (Nyújthatjuk rögtön akkorára is, hogy felérjen a tészta a piteforma faláig, és körben kibéleljük vele.) Megszurkáljuk a közepét, 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük, majd kihűtjük. A töltelékhez a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, belekeverjük a puha vajat, majd robotgéppel a tojásokat, a cukrot, a tejet, végül a lisztet. A masszát a piteformába töltjük, beleszórjuk a lecsepegtetett meggyet, és 170 °C-on 30 percig sütjük. Miután kihűlt, porcukorral meghintjük, fagylalttal, tejszínhabbal tálalhatjuk.
Cukkinisaláta
Hozzávalók:
- a sütéshez olaj
- 1 ek. balzsamecet
- 2 közepes főtt cékla
- 2 marék koktélparadicsom
- 1 bögre bulgur
- 12-16 db mini cukkini
- 2 ek. bazsalikomos pesto
- 4-500 g saláta
az öntethez:
- frissen őrölt bors
- 2 kk. olívaolaj
- 2 ek. majonéz
- 2 kk. citromlé
Elkészítés
1. Kezdjük a bulgur elkészítésével. Tegyünk fel 500 ml vizet forrni egy csipet sóval. Ha kész, beletesszük a bulgurt, és 5-10 percig főzzük, míg megpuhul. Ezután leszűrjük és hozzákeverjük a pestót.
2. Míg a bulgur készül 1 evőkanál olajon megpirítjuk a cukkinit kb. 10 percig, míg picit megbarnul itt-ott. Ha kész, félretesszük egy tányérra.
3. Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a félbevágott paradicsomokat, épp csak addig, míg kezdenek megpuhulni.
4. A főtt céklát kockára szeleteljük, és egy kis tálban hozzákeverjük a balzsamecetet.
5. Egy kis befőttesüvegben keverjük össze (vagy rázzuk össze) az öntetet.
6. A salátaleveleket beletesszük egy nagy tálba.
7. Mehetnek a tálak az asztalra, hogy mindenki kedvére válogasson, és állítsa össze a salátát.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü:: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü júniusban