Bár mi mindig is mondtuk, hogy egy nemzetközi fogásokra épített hétvégi menü is lehet olyan jó, mint a klasszikus magyaros hétvégi menü, most, hogy már hetek óta a foci-Eb lázában égünk, összeállítottunk egy újabb hétvégi menüt francia, olasz, spanyol, görög és török fogásokkal.
Fahéjas cukorba forgatott francia muffin
A tésztához:
- 24 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 6 dkg olvasztott vaj
- 2 teáskanál sütőpor
- fél mokkáskanálnyi szerecsendió
- csipet só
A forgatáshoz:
- 6 dkg cukor
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 6 dkg olvasztott vaj
175 fokra melegítsd elő a sütőt. A tepsi 12 mélyedését vékonyan vajazd ki.
Keverőtálban keverd össze a száraz hozzávalókat, így a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szerecsendiót és a sót. Egy másik edényben robotgéppel kissé verd föl a tojást, továbbra is keverés mellett, öntsd hozzá a tejet és az olvasztott vajat. A muffin folyékony hozzávalóit öntsd a lisztes keverékhez. Kevergesd, de nem baj, ha picit csomós marad.
Oszd el a tésztát a 12 mélyedésben, told a sütőbe, majd süsd 20-25 percig. Közben a fahéjat keverd a cukorhoz, a vajat olvaszd fel. A vajat locsold a sütőből kivett forró muffinokra, majd forgasd egyesével a fahéjas cukorba. A muffinokat nagyobb tányérra helyezve vagy papírral bélelt tálcán kínáld.
Olasz nyers zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dl paradicsomlé
- 5 szem fürtös uborka
- 3 szem paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 1 db t. v. paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 csokor bazsalikom
- só, frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
- 1 ek 6%-os fehérborecet
A zöldségeket kockázzuk apróra, enyhén sózzuk, keverjük el 3 kanál olívaolajjal és az ecettel. Hagyjuk állni 20 percet. A paradicsomlevet keverjük el azonos mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított bazsalikomot, illetve 2-3 evőkanál olívaolajat. Keverjük el a zöldségekkel, hűtsük nagyon hidegre, és tálaljuk.
Spanyol tepsis csirkecomb
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 20 dkg szárazkolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg hámozott paradicsom
- 1 nagy piros kaliforniai paprika
- 20 dkg szemezett kukorica
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 kis csokor petrezselyem
- só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a felkockázott paprikát, ezzel is pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a vörösbort. Összeforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, elkeverjük benne a leszemezett kukoricát, a vágott petrezselymet. Hőálló cseréptálba helyezzük az alsó és felső részre szétvágott, besózott csirkecombokat és a felkarikázott kolbászt. Köré szedjük a paradicsomos keveréket. Alufóliával lefedjük a tálat, és 220 fokon 1 órán át sütjük, majd fólia nélkül 10-15 perc alatt megpirítjuk.
Görög csokis rizspuding (rizogalo)
Hozzávalók:
- 4-5 ek. cukor
- kb. 1 l tej
- 5 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- fél bögre (arborio) rizs
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. narancs reszelt héja
- 1 kk. kukoricakeményítő
Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, öntsük rá a rizst és forgassuk át, kevergetve, 1-2 percig. Öntsünk fel tejjel, és alacsony hőfokon, gyakran megkeverve, nehogy az alján odakapjon a rizs, főzzük puhára. Keverjük bele a cukrot és tördeljük bele az étcsokoládét. A kukoricakeményítőt keverjük el 2-3 evőkanál vízzel, és sűrítsük be vele a tejes rizst. Ízesítsük fahéjjal, kevés narancshéjjal.
Tálaljuk tálkákba és hagyjuk kihűlni.
Török spenótsaláta
Hozzávalók:
- 2 evőkanál liszt
- pár csipet só
- 3 evőkanál olaj
- 120 ml tej
- 1-2 csipet őrölt bors
- 250 g spenótlevél
Fokhagymás joghurtszósz:
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint fűszerpaprika
- 4 evőkanál görög joghurt
Készítsünk besamelmártást: Egy lábosba öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a lisztet, a sót és a borsot. Kevergessük fakanállal, nehogy odaégjen. Öntsük fel langyos tejjel, és keverjük csomómentesre. Amikor sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a megtisztított spenótot. Hagyjuk kissé párolódni a mártásban, majd zárjuk el alatta a gázt.
A fokhagymát préseljük össze, és keverjük a joghurtba. Tálaláskor locsoljuk a spenótra. Szórjuk meg fűszerpaprika-őrleménnyel. Fogyasszuk előételnek pirítós kenyérrel vagy salátaként.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel