Gasztro

Bemutatjuk a legjobb online főzőcsatornákat

Mikor vettél a kezedbe utoljára szakácskönyvet? Na ugye! Most már sokkal egyszerűbb az interneten keresgélni a receptek és a receptvideók között. Megmutatjuk, hol érdemes keresgélni.

Tanulj főzni a YouTube-ról!

Vannak, akik szeretnek főzni, de nem tudnak mit kezdeni a szakácskönyvekkel és a leírt, pontos receptekkel. Ők jobban szeretik nézni, ahogy valaki más főz, ellesni a technikákat, látni, hogy mit kell érteni pontosan egy csipetnyi són, vagy egy löttyintésnyi olívaolajon. Szerencsére ma már ezt sokféleképpen megoldhatjuk: el lehet menni főzőtanfolyamra, akár reggeltől estig nézhetjük a főzős műsorokat, használhatunk különféle videós-főzős appokat is, vagy egyszerűen felmehetünk a YouTube-ra, és megtanulhatunk főzni egy YouTube-csatornáról. 

Hogy mire lehet jutni a YouTube-on? Ma már egészen sokra. Mindenre van válasz, legyen szó késtechnikáról, házi tésztakészítésről, hússzeletelésről vagy macaronkészítésről. Ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, akkor villámgyorsan találunk rá megoldást a YouTube-on, és bár az esetek többségében angol nyelvű videókat találunk, kevés nyelvtudással vagy akár anélkül is érdemes megnézni a videókat, mert már úgy is sokkal többre jutunk, mintha saját kútfőből próbálnánk kitalálni, hogy kell például hatos fonást készíteni kalácstésztából. 

Mivel a videók általában tényleg jók, és segítenek a főzésben, könnyű rászokni a YouTube-os főzésre. A legjobb csatornák videóinak segítségével könnyen megtanulhatjuk a kisebb-nagyobb konyhai trükköket, és komplett menüket készíthetünk el anélkül, hogy szakácskönyvet vennénk a kezünkbe. Rengeteg főzős YouTube-csatorna van, könnyen lehet találni vega, paleo vagy sütis csatornákat is, egyszerű, kezdőknek való és bonyolultabb recepteket bemutató csatornákból is választhatunk. Mi most hármat ajánlunk.

Jamie Oliver FoodTube – a profi mindenben profi

Jamie ezt is – mint minden mást – tökélyre fejlesztette. Néhány éve élő műsor keretében indította el FoodTube-csatornáját, ami mára az egyik, ha nem a legjelentősebb főzős YouTube-csatorna. 2,5 millió feliratkozó követi Jamie csatornáját, ami ontja magából a jobbnál jobb tartalmakat. Arra persze még Jamie sem képes, hogy ő készítse az összes videót, ezért a saját főzős videói mellett rengeteg “külsős” anyag is van a csatornáján. Ismert szakácsok, sikeres gasztrobloggerek is szerepelnek a FoodTube-on. Vannak 1 perces tippek (pl. fokhagymapucolás, vízgőz használata, kagyló előkészítése, csirke feldarabolása stb.), komplett italszekció (DrinkTube), “Mit együnk ma?” sorozat, és persze a hagyományos jamie-s főzőcske. 

Sortedfood – főzz a haverokkal

A Sorted YouTube-csatornát négy brit srác menedzseli, gyerekkori barátok, akik szeretnek főzni és enni. A rengeteg receptes videó nemcsak segít a főzésben, de kifejezetten szórakoztató is – egymást ugratják a szereplők, és olyan az egész, mintha egy haveri társaságba keveredtünk volna a YouTube-on keresztül, de bolondozás közben egyébként még egy finom vacsorát is összedobunk velük. 

Viccesen és gyorsan

A Hilah Cooking csatorna azoknak jó, akik tényleg valami receptet keresnek, vagy egy praktikát akarnak elsajátítani, és szeretik a gyors, kicsit kapkodó stílusú, vicces műsorvezetőt. Egyszerű, gyors, olcsó és viszonylag egészséges recepteket találhatunk itt, kezdőknek is tökéletes, rengeteg alaptechnika és sikerélményt adó alaprecept van a csatornán.

Gasztroblog? Ugyan már! Legyen saját online főzőműsorod!

Ha nem is olyan profi konyhában és stábbal, mint a nagyok, de akár mi magunk is készíthetünk online főzőműsort. Az elmúlt 10 év a gasztroblogok aranykora volt, 2016 azonban már a lelkes amatőrök között is a videós tartalmakról szól. A YouTube társalapítója, Steve Chen hozta létre a Nom oldalt 2016 márciusában, mely egy videostreamelő szolgáltatás, ahova amatőrök és profik is feltölthetik főzős videóikat. Hasonlít a YouTube-hoz, de mégsem teljesen olyan.

A szakácskönyvek ideje lejárt? A YouTube és a nom.com

Elsősorban az élő videószolgáltatásra épül, de feltölthetünk rá korábban felvett videókat is. Amatőrök és profik is indíthatnak kvázi saját főzőműsort, ami nagyjából úgy működik, mint a valóságban: a következő műsor beharangozója felkerül az oldalra, bekerül az adásmenetbe, így amikor eljön a kezdési időpont, a követők is odagyűlnek a gép elé és a videóval egy időben főznek. A Nom videók közben a regisztrált nézők kérdezhetnek is, egy chatfelületen folyamatosan kommunikálhatnak egymással és a szakáccsal is, így ha kérdés merül fel a recepttel kapcsolatban, akkor azt azonnal fel is lehet tenni. 

A lényeg tényleg az, hogy rendszeres élő tartalmat nyújtson a felhasználó: legyen szó egy profi séfről, az írott receptek után új vizekre evező gasztrobloggerről, vagy a nagymamát kamera elé állító unokáról. A legtöbb felhasználó rendszeresen, adott időpontban várja a nézőket, akik így tényleg tévéműsorként várják az aktuális főzőshow-t. Hogy tényleg ez lesz-e a jövő, mint ahogy azt a tulajdonos állítja, azt nehéz elképzelni, de tény, hogy jópofa ötlet, és tényleg szélesebb közönséget is elérhetünk receptjeinkkel – különösen akkor, ha angolul készítjük főzőműsorunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top