Lehet már szedni a sárgabarackot szedd magad akció keretében is, így ideje ráállni a legjobb barackos finomságokra: jöhet a legfinomabb sárgabaracklekvár, a levendulás sárgabaracklekvár, főzhetünk baracklikőrt, és ha az alábbi sütik után marad barackmag, azt is felhasználhatjuk.
Emeletes barackos torta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor (vagy 12 g házi vaníliás cukor)
- 1 db tojás
- 15 dkg liszt
- 1 db citrom
- 5 dkg keményítő (ha ez nincs, akkor lehet helyette 5 dkg liszt)
- 1 tasak sütőpor
- 3-4 evőkanál tej
A barackos réteghez:
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
- 50 dkg sárgabarack
A tetejére:
- 15 dkg liszt
- 2,5 dkg kakaópor
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
0. A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és magjukat eltávolítjuk.
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokon és kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát.
2. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojást, a citrom reszelt héját és kifacsart levét és a tejet és alaposan kikeverjük.
3. Ha ez megvan, összekeverjük a lisztet, a sütőport és a keményítőt, és fokozatosan a tojásos masszához adjuk.
4. Az így kapott tésztát az előkészített tortaformába simítjuk.
5. A lekvárt 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük és a tésztára kenjük.
6. A megfelezett, kimagozott sárgabarackokat egyenletesen elosztjuk a lekváros rétegen.
7. A tetejéhez a hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk és a barackos rétegre szórjuk.
8. Kb. 40-45 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni a kész süteményünket.
Répás–diós piskótatekercs barackos krémmel
Hozzávalók 14-16 szelethez:
- 4 tojás
- 10 dkg (2 kisebb) sárgarépa, reszelve
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 4 dkg darált dió
- harmad csomag sütőpor
A krémhez:
- 2 dkg étkezési keményítő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2 dl hideg habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 5-6 darab sárgabarack
Barackos cobbler
Hozzávalók:
- 300 g sárga- és őszibarack
- 1-2 alma
- 2 ek cukor
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 5 dkg cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1,5 dl tejszín
1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és előkészítünk egy kb. 25-28 cm átmérőjű pitesütő formát.
2. A sárgabarackot feldaraboljuk, az almát meghámozzuk és felkockázzuk és a pitetálba rakjuk a barackkal együtt. Megszórjuk a gyümölcskockákat 2 evőkanál cukorral.
3. Egy tálban elkeverjük a tejszínt és a tojást.
4. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, cukrot és a vajat és kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásos tejszínt és jól elkeverjük (kézzel vagy kanállal). Elég ragacsos lesz, nem kell megijedni.
5. A masszából kis adagokat kanalazunk a gyümölcs tetejére, vagy próbálhatunk kézzel kis gombócokat szaggatni és úgy ráhelyezni a gyümölcsre – de mondom, eléggé ragad a massza. Az a lényeg, hogy nagyjából befedje a tészta a gyümölcsöket.
6. Sütőbe toljuk és 40-45 percig sütjük.
Barackos papucs
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 50 dkg finomliszt
- 1 kk. só
- 10 dkg puha vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kis citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 6 nagyobb őszibarack hámozva, magozva, szeletelve
- 12 kk. baracklekvár
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek. zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
- 1-2 tojás a kenéshez
- 10 dkg fehér csokoládé
Barackos–mandulás pite
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg darált mandula
- 20 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 70 dkg őszibarack
- 3 dkg darált mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-4 ek. sárgabaracklekvár
A díszítéshez:
- 1 tojás
- kevés kristálycukor
Mandulakrémes-barackos pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 12 dkg vaj
- 15 dkg darált mandula
- 2-3 őszi vagy sárgabarack
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.
A töltelékhez a cukrot és a tojásokat gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Barackos-mákos rétes
Hozzávalók 10 szelethez:
A tésztához:
- 1 csomag réteslap (6-8 lap)
- 1-1,5 dl olaj a kenéshez
- 1 tojás a kenéshez
- mák a szóráshoz
A töltelékhez:
- 3 tojás
- 4-5 szem őszi vagy sárgabarack
- 6 evőkanál cukor
- 12 evőkanál darált mák
- 3 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját is. A mákot a liszttel, a citrom héjával és a vaníliás cukorral elkeverve a habba forgatjuk. Egy nedves konyharuhára 3-4 réteslapot olajjal egyenként megkenve egymásra rétegezünk. A máktöltelék felét a réteslap szélére helyezzük. A kimagozott, cikkekre vágott barackot a habba szórjuk, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A következő rudat a fentiek alapján készítjük el. A réteseket tojással megkenjük, mákkal megszórjuk. Hústűvel vagy kés hegyével megszurkáljuk a tetejét, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 190-200 °C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Még több barackos süti az NLCafén:
- 30 perces desszert: Barackos-áfonyás galette
- Barackos cobbler és más finomságok
- Ezt ki kell próbálnod: barackos-túrós clafoutis