John Glenn-nek köszönhető, hogy megdőlt az evéssel kapcsolatos feltételezés, miután a rekorder űrhajós (aki 1998-ban, 77 évesen tért vissza az űrbe) 1962-ben végrehajtott első űrrepülése során tubusos almaszószt fogyasztott, kísérleti céllal.
Azóta a houstoni Johnson Space Centerben található Space Food Systems Laboratory munkatársai jelentős eredményeket értek el az űrélelmiszerek ízét, csomagolását és változatosságát illetően. A mai űrhajósok táplálkozását már hónapokkal a kilövés előtt megtervezik, a sokszor hónapokig tartó küldetések étrendjét több mint 200 ételféleségből és innivalóból választják ki. Az egyes étkezéseket ez alapján maguk az űrhajósok állíthatják össze, saját ízlésük szerint.
Az alábbi képen látható az űrállomás egy tipikus menüje. A reggeli tojásrántottából, kukoricapehelyből és fűszeres almából áll, ebédre gombás marhapörköltet, rizspiláfot, paradicsomot, articsókát, teljes kiőrlésű kenyeret, desszertnek pedig brownie-t fogyaszthatnak az űrhajósok. A vacsora rákraguból, marhahúsos fajitas-ból, tortillából és egy jellegzetes angolszász édességből, a “yam” nevű kandírozott édesburgonyából áll. Az űrhajósok emellett bármikor nassolhatnak egy kis sós kekszet cheddar sajtkrémmel, illetve vizet, üdítőt és kávét is fogyaszthatnak.
Ezek azonban inkább csak javaslatok, az űrhajósoknak saját belátásukra van bízva, hogy mit mivel és hogyan esznek. Számos asztronauta, például az amerikai Tim Kopra szereti saját maga összeállítani az étkezéseit. Az alábbi fotón mexikói stílusban elkészített tojásrántotta látható, krémesített spenóttal, pepperjack sajttal, hagymával és salsaszósszal.
Mások az ünnepnapokra készülnek fel, és különleges menüt állítanak össze még a Földön. Scott Kelly és Kjell Lindgren űrhajósok például a tavalyi hálaadást füstölt pulykával, francia rakott burgonyával és a már említett “yam” nevű desszerttel ünnepelte meg a Föld körül keringve.
Kulcsfontosságú az űrhajósok vitaminpótlása, vagyis a friss gyümölcs és zöldség, amit az ISS-re rendszeresen érkező, utánpótlást szállító teherűrhajók fedélzetén érkezik. Bár az űrhajósok ma már az űrállomás fedélzetén is termesztenek növényeket, sőt ehető zöldségeket is, a lédús gyümölcsöknek mindenki örül. Az alábbi képen látható brit Tim Peake még egy kis zsonglőrködésre is vállalkozott, igaz, súlytalanságban ez nem túl nehéz feladat.
A megfelelő táplálkozás azért is elengedhetetlen, hogy a gravitáció hiányát és az űrrepülés egyéb következményeit – az immunrendszer teljesítményének csökkenése, idegrendszeri és keringési károsodás, illetve a látás megváltozása – ellensúlyozni tudják.
“A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a küldetések szempontjából – mondta Scott M. Smith professzor, a NASA táplálkozási biokémiával foglalkozó laboratóriumának vezetője. – Megfelelő táplálkozás nélkül az összes küldetés kudarcra lenne ítélve, ez ilyen egyszerű.”
Persze, a fejlődés azt is jelenti, hogy korábban sikerrel alkalmazott űrélelmiszerek ma már nem készülnek. Ilyen a zselatinnal bevont szendvics és keksz, amelynek célja az volt, hogy megakadályozza a morzsálódást, a morzsák ugyanis a súlytalanságban szétrepülve problémákat okozhatnak, ha beleragadnak a fedélzeten található gépek valamelyik alkatrészébe. De hasonló sorsra jutottak a nagy nyomáson csomagolt baconkockák, illetve az egyik legjellegzetesebb űrdesszert, a fagyasztva szárított űrfagyi is.
További cikkek űrkutatásról az NLCafén:
- Nyílt levél a főnökömnek: na ezért fontos az űrkutatás!
- Éljen az űrhajózás, éljenek a nők!
- Több mint tízezer naplementét látott az űrből az amerikai Scott Kelly