Vannak olyan gyors hétvégi menük, melyeknél az a legfontosabb szempont, hogy minél hamarabb elkészüljünk az ételekkel, és ne kelljen sokat időzni hétvégén a konyhában, vannak a klasszikus fogásokra építő hétvégi menük és a szezonális kedvenceket felvonultató hétvégi menük és időről időre jön egy-egy olyan hétvégi menü, ami nem is gyors, nem is klasszikus, de mégis olyan, hogy még hetek múlva is biztosan emlegetni fogjuk, és vissza-visszatérünk majd a jól bevált receptekre. Ez a hétvégi menü most ilyen!
Amerikai palacsinta áfonyaszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 4 dl tej
- 5 dkg vaj
- 25 dkg áfonya
- 1 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál porcukor
A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, végül elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat (kb. fél merőkanálnyit tegyünk egyszerre a serpenyőbe). Sütés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat. Az áfonyát megmossuk, majd a citromlével és a porcukorral leturmixoljuk, szitán átszűrjük, és ezzel az öntettel kínáljuk a palacsintákat.
Rozmaringos szilvakrémleves
Hozzávalók 4-6 személyre:
Hozzávalók:
- 1,2 liter víz
- 1 nagy ág rozmaring
- 1 citrom leve
- kb. 1 kg szilva
- a szilva édességétől függően 15-20 dkg cukor
- csipet só
Hozzávalók a vaníliás joghurthoz:
- 1 tasak vaníliás cukor
- 25 dkg sűrű natúr joghurt
Hozzávalók a pirított zabpehelyhez:
- 2 ek. cukor
- 100 g zabpehely
A kimagozott szilvákat egy lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel, belerakjuk a rozmaringot. Közepes lángon körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük a szilvát. Eltávolítjuk a rozmaringot, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk. A forró leveshez keverjük a cukrot, a csipet sót, illetve a citrom levét. Teljesen kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük lehűlni.
Közben elkészítjük a vaníliás joghurtot és a pirított zabpelyhet: A joghurtot kikavarjuk a vaníliás cukorral, majd hűtőbe tesszük. A zabpelyhet összekeverjük a cukorral, és közepes lángon egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a cukor meg ne égjen. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, le is vehetjük a tűzről. Hűlni hagyjuk.
Tálaláskor a jéghideg levesre kanalazunk egy evőkanál joghurtot, és megszórjuk a pirított, karamellizált zabpehellyel.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Mascarponés csirkemell
Hozzávalók:
- 3 csirkemell (bőrével, vagy anélkül)
- 10 dkg mascarpone
- 2 db 400 grammos konzerv hámozott egész paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
- 2 nagy maroknyi friss bazsalikomlevél
A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a félbevágott csirkemelleket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Ha besűrűsödött a szósz, beletépkedjük a bazsalikom felét, és hozzákeverjük a mascarponét. A paradicsomos szószt a csirkemellekre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Köretként polentát, főtt tésztát vagy rizst kínálunk hozzá.
Málnás cheesecake
Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához:
- 1 és 1/2 tálnyi porrá zúzott zabkeksz
- 6 ek. olvasztott vaj
- 1/4 tál cukor
A málnaszószhoz:
- 30-40 dkg friss málna
- 3 ek. cukor
- 1 tk. citromlé
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 1 ek. forró víz
A krémhez:
- 680 g krémsajt
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tejföl
- 1/2 ek. vaníliakivonat
- 3 tojás
- 170 fokra melegítsd elő a sütőt.
- A porrá zúzott kekszet keverd össze a vajjal és a cukorral. Tedd tepsibe, nyomkodd el villával, majd 8-10 percig süsd.
- A málnát rottyantsd össze közepes lángon a cukorral. Keverd össze a kukoricakeményítőt a citromlével és a forró vízzel, majd add a málnához. Vedd le a tűzről.
- A málnás keveréket válaszd két részre: az egyik legyen darabos, a másik folyékony.
- Keverd simára a krémsajtot robotgéppel, majd add hozzá a hozzávalókat. A tojásokat egyenként verd fel benne.
- A darabos málnát keverd a krémbe, majd oszlasd el a tésztán. A maradék málnás szósszal készíts márványszerű mintát a krém tetejére.
- 55-65 percig süsd, majd hagyd dermedni 1 éjszakára.
- Tálald tejszínhabbal és friss málnával.
Toszkán kenyérsaláta
Hozzávalók:
- 1 fej sonkahagyma vagy lila hagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 6 db érett paradicsom
- 2 ek. balzsamecet
- 25 dkg szikkadt kenyér
- bors, só
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
A kenyeret felkockázzuk, és 220 °C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítjuk.
A paradicsomot körülbelül a kenyérkockákkal azonos nagyságúra felaprítjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük. Az öntethez az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megpirított kenyérhez adjuk a paradicsomot, a hagymát és az öntetet, valamint a durvább darabokra tépkedett bazsalikomot. Az egészet jól összeforgatjuk. Fél órát állni hagyjuk, hogy a kenyér magába szívhassa az öntetet.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel