Azt már tudjuk, hogy milyen fontos szempontok alapján állították össze az olimpikonok számára az olimpiai falu éttermének kínálatát, de arról ott sem esett szó, hogy vajon mivel ünnepelnek. Mert lehet, hogy a felkészülés alatt nem szoktak nassolni, édességeket enni, de azért egy jól sikerült olimpia után még a legfegyelmezettebb sportoló is megérdemli kedvenc édességét.
Egyesült Államok: mogyoróvajas csokigolyó
Hozzávalók kb. 12–15 db-hoz:
- 10 dkg darált mandula
- 5 ek. mogyoróvaj (peanut butter)
- 2-3 ek. juharszirup/méz
- 2 tk. cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg tejcsokoládé vagy csokicseppek
- 2 tk. kókuszolaj (elhagyható)
- kb. 5 dkg sós földimogyoró
1. A tejcsokoládét és a sós földimogyorót felaprítjuk.
2. Összekeverjük a darált mandulát a kakaóporral, a mogyoróvajjal és a juharsziruppal, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a felaprított csokoládét, és összegyúrjuk.
3. Diónyi gombócokat formázunk a masszából, és natúran vagy a felaprított mogyoróban megforgatva hűtőbe tesszük.
4. Kapszliba ültetve vagy saslikpálcikára húzva tálaljuk.
Tipp: A darált mandulát helyettesíthetjük darált dióval, kesudióval is.
Magyarország: Gundel palacsinta
Hozzávalók a töltelékhez (12 db palacsintához):
- 3/4 bögre (12 dkg) cukor
- a pirításhoz fél kocka (5 dkg) vaj
- fél mk. őrölt fahéj
- 2 bögre (18 dkg) durvára őrölt dió
- ízlés szerint mazsola és kandírozott narancshéj
- fél (1,25 dl) bögre 50-60%-os rum
Hozzávalók a csokoládémártáshoz:
- 1+1/4 bögre (20 dkg) cukor
- 4 ek. (50 ml) tej
- 1 tábla (10 dkg) étcsokoládé
- 3 tojássárgája
- fél bögre (1,25 dl) tejszín
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 ek. búzaliszt
- 1 bögre (2,5 dl) habtejszín
- 3 ek. (4 dkg) holland kakaópor
1. A mazsolát és a vékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat előző nap áztassuk rumba.
2. A tejszínt forraljuk fel, majd adjuk hozzá a diót, a cukrot, a fahéjat, végül a leszűrt mazsolát és a narancshéjat (én kb. 4 dkg mazsolát és 2 dkg narancshéjat használtam). Egy-két percig főzzük állandó kevergetés mellett. Kenhető pépet kell kapnunk, ezért ha száraznak találjuk, akkor adjunk hozzá még egy pici tejet.
3. Ha kissé lehűlt, akkor keverjük bele a rum felét.
4. Ezután sütünk 12 palacsintát, melyeken a töltelékeket egy-egy csíkban elrendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd melegen tartjuk. (Pl. alufóliával letakarjuk.)
5. A csokoládémártáshoz egy pici fazékban felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral és a negyed bögre cukorral, közben mikrohullámú sütőben felolvasztjuk a csokoládét, egy kisebb edényben pedig habbá verjük a bögrényi tejszínt. (Én kb. percenként megkeverem a csokit, hogy meg ne égjen. Két-három perc alatt fel szokott olvadni.)
6. Ezután a tojások sárgáját egy kisebb lábasban kikeverjük az egy bögrényi cukorral (géppel), majd a kakaóporral, liszttel, hideg tejjel. Hozzávegyítjük a csokoládét, végül fokozatosan, vékony sugárban hozzákeverjük a forró cukros tejet is, majd az egészet forráspontig melegítjük. Forralni nem szabad, ezért ekkor azonnal félrehúzzuk a tűzről, a mártást egy ideig kevergetjük, majd fokozatosan hozzávegyítjük a tejszínhabot, végül a rum másik felét.
7. A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben, a vajon ropogósra pirítjuk, és tűzálló, előmelegített tálra tesszük. A mártást csak az utolsó pillanatban, tálaláskor öntjük rá.
A receptet Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Franciaország: clafoutis
Hozzávalók:
- 125 gramm liszt
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 3 dl tej
- 1 ek. vaj
A cseresznyét megmossuk, megszárítjuk és a szárakat eltávolítjuk. Majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Majd szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a cseresznyét, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.
Nem klasszikus, de finom más szaftos gyümölcsökkel is. Szederrel, almával, vagy akár sárgabarackkal is készült, és az sem árt neki, ha egy kevés fahéjat vagy vaníliát is keverünk a cukor mellé. Aki pedig a luxusra utazik, az a tej felét tejszínre cseréli.
Oroszország: pavlova
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 3 ek. víz
- 15 dkg porcukor
- 1 ek. kukoricakeményítő
A tetejére:
- 2 dl habtejszín
- 1 ek. porcukor
- 20-25 dkg friss málna
A sütőt 190 fokosra előmelegítjük, és egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben addig verjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet, és addig verem, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, és további 5 percig verem, amíg egészen sűrű, szinte vágható és fényes lesz. A felvert, kemény habot a sütőpapírra kenjük (ha egyszemélyes adagokat készítünk, 6 egyforma halmot alakítsunk ki). Az előmelegített sütőbe tesszük, és a hőmérsékletet egy perc elteltével visszavesszük 140 fokra. Fél óráig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját konyharuhával kitámasztjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a pavlovát.
A tejszínből és a cukorból közepesen kemény habot verünk. A pavlova tetejére ráhalmozzuk a tejszínhabot, és friss málnával díszítve tálaljuk.
Ausztria: császármorzsa
Hozzávalók (3 fő részére):
- 50 g mazsola
- 2 ek. rum
- 100 g finomliszt
- 4 ek. tejszín
- 1/8 l tej
- 3 tojás
- 1 tasak vaníliacukor
- 30 g vaj
- 40 g darabolt mandula
- 2 ek. cukor
- 10 g porcukor
- szilvalekvár
- almapép
- só
1. Keverjük össze a mazsolát a rummal, és hagyjuk állni egy félórát.
2. Ez alatt alaposan keverjük össze a lisztet a tejszínnel és a tejjel, majd tegyünk bele egy csipetnyi sót. Válasszuk szét a tojásokat – a fehérjét tegyük félre, a sárgáját meg keverjük össze a tésztával, amit aztán tegyünk félre egy félóráig pihenni.
3. Habarjuk össze a tojásfehérjét a vaníliacukorral, amíg kemény nem lesz, majd vegyítsük ezt is a tésztával.
4. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, és dobjuk bele a manduladarabokat, majd öntsük rá a tésztát, és keverjük bele a rumos mazsolát. Süssük a tésztát 4-5 percig, míg aranybarna nem lesz az alja. Ha átsült, fordítsuk meg, és süssük át a másik oldalát is. Amint ez is kész, szaggassuk egyenletes darabokra egy villával, szórjuk meg porcukorral, és erős lángon rázogassuk át úgy, hogy enyhén karamellizálódjon a császármorzsánk.
5. Ezt követően vegyük le a lángról, szórjuk meg még egy kis porcukorral, és tálaljuk szilvalekvárral.
Tipp: Szokás baracklekvárral, eperdzsemmel is tálalni, de lehet vaníliaszószt vagy almakompótot is mellé adni.
Olaszország: panna cotta
Hozzávalók 6 személyre:
- 500 ml min. 30% zsírtartalmú tejszín
- 100 ml min. 3,5%-os zsírtartalmú tej
- 70 g kristálycukor
- 1 rúd vanília
- 7 g lapzselatin
A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magocskáit és magát a rudat is, majd az egészet forráspontig hevítjük. Ezután belehelyezzük a beáztatott, majd lecsöpögtetett zselatint, és folyamatosan kevergetve 2-3 percig hűtjük.
A panna cottát poharakba, formákba töltjük, és legalább 4-5 órán keresztül hűtőszekrényben hagyjuk dermedni.
Friss gyümölcsökkel, gyümölcspépekkel, csokoládéval tálaljuk.
Spanyolország: churros
Hozzávalók:
A tésztához:
- 230 g finomliszt
- 450 ml víz
- 2 ek. olívaolaj
- csipet só
- 80 g kristálycukor
- 1 ek. őrölt fahéj
- 1 liter étolaj a sütéshez
A csokoládészószhoz:
- 150 ml habtejszín
- 100 g étcsokoládé
- nagy csipet só
- 1 ek. kristálycukor (ha szükséges)
- A churros bevonatához a cukrot összekeverjük a fahéjjal. Félretesszük.
- A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval.
- A vizet egy lábasba öntjük az olívaolajjal együtt, majd felforraljuk.
- Mikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztet. Addig kavarjuk, amíg össze nem áll. Néhány percig hűlni hagyjuk.
- Egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát. Ha nincs ilyen eszközünk, a tésztát vékonyra is sodorhatjuk, és így vágjunk 10 cm hosszú csíkokat.
- Az olajat nagy lángon felforrósítjuk. Fontos, hogy nagyon meleg legyen az olaj, így lesz tökéletes állaga a fánknak.
- A nyomózsákból a forró olajba nyomunk 10 cm hosszú csíkokat, majd ollóval levágjuk. Addig süssük, míg szép aranybarnák lesznek.
- Papírtörlőre szedjük a kész churrost, és még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban.
- A csokoládészószhoz a tejszínt felforraljuk, és a felaprított csokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd simára keverjük.
Lengyelország: almás palacsinta
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 kk. élesztőpor
- 2 alma
- 3 ek. cukor
- csipetnyi só
- a sütéshez: vaj
A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott almák húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk egyszerre). Melegen cukorral megszórva tálaljuk.
Brazília: brigadeiro
Hozzávalók:
- 3 tubus sűrített tej (cukrozott)
- 5-6 ek. cukrozatlan kakaópor,
- 3 ek. vaj
- 1 bögre tortadara, csokireszelék
A sűrített tejet a vajjal együtt egy fazékba mérjük, hozzáadjuk a kakaóport, és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 20 percig főzzük. A sűrű krémet hűlni hagyjuk, majd enyhén vajas kézzel kis gombócokat formázunk belőle, meghempergetjük tortadarában, és hűtőben hagyjuk pihenni tálalás előtt.
Még több édesség az NLCafén:
- Könnyű nyári édesség: habos-málnás csodatorta
- 10 szuper poharas édesség
- Két csodás nyári édesség