Gasztro

Védjegyet kaphat a magyar kenyér

Védjegyet vezet be a pékszövetség a magyar sütőipari termékekre, a magyar pékség védjegyet azokra a termékekre lehet használni, amelyek igazolhatóan magyar üzemben készültek, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel, ami minőségi garanciát jelent a fogyasztóknak - jelentette be a Magyar Pékszövetség elnöke kedden az M1 csatornán.

Septe József hozzátette, a védjegyet kizárólag a pékszövetség tagjai, magyar telephelyű üzemek használhatják, és nemcsak a kenyerekre, hanem egyéb termékeken, így a kalácsokon vagy a kuglófokon is megjelenhet. Szeretnék elérni azt is, hogy a magyar sütőipari cégeknek legyen a védjegyes termékeket értékesítő szakbolthálózata.

Kitért arra, hogy az idei mintegy 5,2 millió tonnás búzatermés mennyisége megfelelő, de a minősége alulmúlta a termelők várakozásait. A sütőiparnak szükséges 1,2 millió tonna jó minőségű búza megvan, amiből jó minőségű lisztet gyártanak majd. Hozzátette: az aratás két részletben zajlott, az esős időszak utáni termény minősége rosszabb lett. Információik szerint az országban 30 százalék étkezési búza, és 70 százalék takarmánybúza termett idén.

Szólt arról is, hogy a mintegy 23 ezer dolgozót foglalkoztató sütőiparból jelenleg 2500-3000 szakember hiányzik, ezt a képzés mellett a több műszakban, nagyobbrészt éjszaka dolgozó pékek munkakörülményeinek javításával, béremeléssel lehetne orvosolni szerinte.

Septe József szerint egyre nagyobb a kereslet a kovászos technológiával készült termékek iránt, 2016-ban rozskovásszal készült kenyeret készített a Magyar Pékszövetség az augusztus 20-i ünnep tiszteletére.

További cikkek kenyérről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top