A korábbi nyári hétvégi menükhöz hasonlóan ezúttal is sok szezonális alapanyagot használtunk, egyszerűen nem lehet megunni a sok friss nyári zöldséget és gyümölcsöt.
Málnás-fahéjas kása
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely (2 dl-es bögre)
- 3,5 dl kókusztej (vagy tej)
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál joghurt
A tetejére:
- málna
- alma/barack
- őrölt fahéj
- pisztácia/kesudió/mandula/mogyoró
Egy serpenyőben olaj nélkül forrósítani kezdjük a zabpelyhet, és addig forgatjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és pár percig kevergetjük, amíg a zabpehely tulajdonképpen megfő benne. Hozzáadjuk a cukrot.
Tálalás előtt keverjük el hideg joghurttal, darabokra vágott friss gyümölccsel. Ízlés szerint mézzel is ízesíthetjük.
Paradicsomleves sajtos falatkákkal
Hozzávalók:
- 2 fej kisebb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olaj
- 2 közepes krumpli
- 8 paradicsom
- 1 ek. friss, apróra vágott bazsalikom
- só, bors
- kifli / baguette / leveles tészta
- reszelt sajt (Gouda pl.)
1. A hagymákat apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Közben egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ha felforrt, belerakjuk a paradicsomokat pár percre, majd kivesszük és könnyedén eltávolítjuk a héjukat.
2. A krumplit megpucolva kockákra vágjuk, és az olajon megforgatjuk.
3. A paradicsomokat kockákra vágjuk, és ezt is a lábasba tesszük, felöntjük 7-8 dl vízzel, és felforraljuk. Bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezzük és közepes lángon puhára főzzük, majd levesszük a tűzről.
4. Ha a paradicsom és a krumpli is teljesen puhára főtt, turmixgéppel pürésítjük (szükség esetén átszűrjük, sózzuk, borsozzuk).
5. A kiflikarikákra, levelestészta-kockákra reszelt sajtot szórunk, és pár perc alatt 200-210 fokos sütőben megpirítjuk.
Csirkehúsgolyók kápiás majonézzel
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg darált csirke
- 1 kk. őrölt csípős pirospaprika vagy csili
- só, bors
- 8 dkg kukoricadara
- 1 tojás
- 10 dkg alacsony zsírtartalmú sajt
- olaj a hús sütéséhez
- 2 db kápia paprika
- 15 dkg majonéz
A darált húst keverjük össze a fűszerpaprikával, kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá a kukoricadarát és a tojást, majd reszeljük hozzá nagy lyukú reszelőn a sajtot. Dolgozzuk jól össze, hagyjuk 15 percet állni, majd formáljunk belőle kis gombócokat, és kevés olajon kb. 6-8 perc alatt süssük készre. A megmosott kápia paprikákat kevés olajon süssük minden oldalukon 2-3 percig. Szedjük ki egy tálra őket, és 2 percre takarjuk le fóliával, hogy felpuhuljon a párától a bőrük. (Ezután könnyen tudjuk majd meghámozni őket.) Szedjük ki a szárát és a magházát is, majd a majonézzel együtt turmixoljuk össze a paprikahúst. Kínáljuk a csirkegolyók mellé, adhatunk mellé főtt krumplit, rizst.
Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)
Hozzávalók 6 szelethez:
- 8 dkg kókuszreszelék (5,2 g)
- 8 dkg őrölt mandula (16 g)
- 12 dkg vaj
- 5 dl 3,5%-os natúr joghurt (20 g)
- 5 ek cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor)
- 1 citrom héja
- 6 db lapzselatin
A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe. Egy szelet szénhidráttartalma 6,4 g.
Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)
Hozzávalók 4 személyre:
- 35 dkg tagliatelle (széles metélt)
- 50 dkg krumpli
- 25 dkg cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál szárzeller
- 50 dkg paradicsom
- 10 dkg szalonna
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 5 dkg parmezán
- extra szűz olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel