A mohácsi halboltban sokszor zúgolódva veszik tudomásul a dunai halak hiányát – írja a bama.hu. A kormány tavaly áprilisban meghozott döntése értelmében azonban a kereskedők már nem fogják tudni ilyen termékekkel kiszolgálni vásárlóikat. A tavaly meghozott, idén életbe lépett szabályozás szerint mostantól már csak rekreációs célú halászatra van lehetőség, vagyis csak szabadidős céllal ragadhat bárki horgászbotot, halászhálót.
A halászcsárdákban, illetve más halas éttermekben a pontyokat magyar tógazdaságokból, a süllőt, csukát, harcsát azonban javarészt külföldről, fagyasztott formában szerzik be a vendéglátósok.
A szabályozást a fenntarthatóság indokolta, a magyar természetes vizek többsége ugyanis túlhalászott.
A változást megérzik a halászatban érdekelt cégek is: a Mohácsi Halászati Kft. például kártérítést követelt az államtól, mivel a tiltás gyakorlatilag elértéktelenítette a cég eszközállományát. Az igényt azonban elutasították.
További cikkek halételekről az NLCafén:
- 5 ok, amiért több halat kéne enni
- 3 halas recept, nem csak ínyenceknek
- Napi 3 recept: legyen halvacsora!