Mi a kenyérsütésen már túl is vagyunk, de nem lehet ellenállni ennek a császárzsemlének sem, így ma még biztos készül belőle egy kosárnyi az ünnepi asztalra.
Császárzsemle házilag
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 70 dkg liszt
- 1 tk. cukor
- 2 tk. só
- 2,2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl víz
- 2 dkg (friss) élesztő
- 10 ek. szezámmag
A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, de nem futtatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, az élesztős tejet. Dagasztani kezdjük, közben két-három részletben hozzáadjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától, a felülete szép fényes, hólyagos lesz. Letakarjuk, és 35-40 percig kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabba vágjuk, majd a darabokat egyesével gömbölyítjük. Letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük a gombócokat. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, majd laza csomót kötünk minden szálból. A csomó mellett lelógó két tésztavéget visszahajtjuk a csomó közepére. A fenti szálat fentről, a lentit pedig alulról bújtatjuk át.
Kibélelünk két nagy sütőlemezt sütőpapírral, és a megformázott zsemléket egymástól kissé távolabb ráfektetjük. A tepsiket letakarjuk, 30-40 percig pihenni hagyjuk a zsemléket, közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A megkelt zsemléket alaposan lepermetezzük vízzel (legjobb egy virágpermetezővel). Megszórjuk szezámmaggal, majd megint lepermetezzük vízzel, így a magok nem fognak leesni.
Kb. 20 perc alatt pirosra sütjük, majd rácson kihűtjük őket.
Még több kenyér az NLCafén:
- Kenyérműfajban próbáltad már? Cipó, lepény és társai
- Így néz ki a 118 éves kenyér
- Feltalálták a héj nélküli kenyeret!