Miért ne zárhatnád üvegbe a nyár végi, ősz elejei ízeket, zamatokat? És mert lecsót befőzni, elrakni sokkal egyszerűbb, mint hinnéd. Ráadásul egyszer bajlódsz vele hosszasan, aztán ott várnak az üvegek felhasználásra egész télen. Ugye, meggyőztünk? Akkor lecsókészítésre, befőzésre fel! Mutatjuk az elronthatatlan receptet.
A recept szerint megadott mennyiségből 10-12 közepes befőttesüvegnyi lecsót főzhetsz.
Rakd el a lecsót télire. Ezekre a hozzávalókra lesz szükséged
- 2 kg paprika
- 2 kg paradicsom
- 50 dkg vöröshagyma
- 5 dl étolaj
- ízlés szerint só, bors
Így főzheted be a lecsót télire
A befőttesüvegeket mosd nagyon tisztára, de még jobb, ha forró vízben kifőzöd a kupakokkal együtt.
Az egészséges zöldségeket folyó víz alatt alaposan öblítsd le. A paprikát csumázd, szeleteld ujjnyi vastagokra. A paradicsomot kockázd, fehér részét távolítsd el. A vöröshagymát pucold meg, darabold apró kockákra.
Forrósítsd fel az olajat egy nagyobb edényben, dobd rá a hagymát, és kissé fonnyaszd meg. A felszeleteld paprikát öntsd a hagymára, kissé sózd és borsozd, lassú tűzön fedő alatt főzd 15 percig. Ekkor öntsd az alaprecept szerint készülő lecsóhoz a paradicsomot is. Továbbra is lassú tűzön, fedő alatt rotyogtasd. Amikor kellő levet engedett, érdemes megkóstolni, és ha szükséges, sóval, borssal ízesíteni.
Vedd le az edényről a fedőt, és forrald még néhány percig. Amikor az olaj felúszik a lecsó tetejére, leveheted a tűzről. Forrón töltsd az előkészített üvegekbe, töltsd teljesen tele, zárd le celofánnal, majd erősen csavard az üvegekre a kupakokat is. Egy napra érdemes száraz dunsztban hagyni a télire eltett lecsót.
Ha már befőzted a lecsót, próbálj ki más recepteket is az NLCafén
- Négy magyar séf megfőzte nekünk a tökéletes lecsót
- Baconös-tojásos lecsó receptje – reggelire is kiváló
- Tejfölös és bazsalikomos – két isteni lecsó receptje
- Kipróbálod? Íme a görög lecsó receptje
- A legfinomabb lecsó nyomában
Fotók: Pinterest