Sok-sok zöldség, isteni finomságok, klasszikus és új ízek: ez a hétvégi menü is emlékezetes lesz – na nem csak centikben mérve, hanem az ízélményt tekintve is. Ilyen egy igazi őszi hétvégi menü, félúton a diétás és a kalóriabomba hétvégi menük között.
Búr kifli házilag
Hozzávalók:
- 2 db (kettéválasztott) tojás
- 15 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag leveles tészta
- pici citromlé
Elkészítés
1. A kiolvasztott leveles tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a citromhéjat+ pici levet is és elkeverjük.
3. A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet közepére kanalazunk egy adagot a diós krémből, feltekerjük, majd a végeit kicsit begörbítjük, hogy kifliformát kapjunk és kivajazott tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a félretett tojássárgájávál, picit bevagdossuk, majd sütőbe toljuk és kb 20 percig sütjük. (Amíg a teteje ilyen szép aranybarnás nem lesz).
Rozmaringos karfiolkrémleves tökmagolajos sült répával
Hozzávalók 2 főre:
- 1 tk. + pár csipet só
- késhegyni szerecsendió
- pár csepp citrom leve
- 3 ek. olívaolaj
- 0,5 kg karfiol
- 1 ek. rozmaring
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 ek. vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 8 dl húsleves
Sült sárgarépa:
- 2-3 csipet só
- 3 szál sárgarépa
- 1 ek. olívaolaj
- 1 tk. currypor
- 1 ek. tökmagolaj
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A répakockákat forgassuk össze az olajjal, és ha használunk fűszert, azzal és a sóval, majd borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 12-14 percig sütjük. Közben a vöröshagymát egy fazékban a vaj és olívaolaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a rozmaringot, fokhagymát, párszor átforgatom, rádobom a karfiolt, felengedem a húslevessel, és fedő alatt, forrástól számított 15-18 perc alatt puhára főzöm. Ha megfőtt, pürésítem, szerecsendióval, sóval, borssal, citromlével fűszerezem. Tálaláskor a tökmagolajjal elkevert sült répát a tányér közepére halmozom, köré merem a levest, extra tökmagolajjal és frissen őrölt borssal díszítem.
Sütőtökös rakott penne
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1,5 kg sütőtök
- kevés morzsa
- 1 zacskó pennetészta
- ízesítéshez rozmaring
- 4 tk. olívaolaj
- edény kikenéséhez vaj
- ízesítéshez bors
- 2 fej vöröshagyma
- 10 dkg (parmezánnal is jó) cheddar sajt
Elkészítés
Megsütjük a tököt, majd kivesszük hűlni. Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, megpároljuk rajta a hagymát kis lángon, sózzuk, borsozzuk. A végén közepesre vesszük a hőfokot és megbarnítjuk a hagymát, majd rozmaringgal fűszerezzük. Közben sós, forró vízben feltesszük a tésztát, de két perccel korábban kivesszük, mint ha készre akarnánk főzni. A főzővízből tegyünk félre három decit. A tököt válasszuk le a héjáról, tegyük egy fazékba, rakjuk hozzá a hagymát és fokozatosan öntsük hozzá a tészta főzővizét, hogy megfelelő sűrűségű szószt kapjunk. Rakjuk fel a tűzre, és főzzük össze lassú tűzön két percig. Keverjük össze a tésztát a tökös szósszal és a sajt kétharmadával, majd tegyük egy kivajazott sütőedénybe. A maradék sajtot keverjük össze egy kis kenyérmorzsával, olívaolajjal és rozmaringgal, majd szórjuk a tészta tetejére. Tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a teteje barnára nem sül. |
Narancsos, fehér csokis joghurtkrém
Hozzávalók:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 3 dl habtejszín
- 30 dkg natúr joghurt
- 1 db narancs reszelt héja
- 1-2 ek. porcukor
- 10 db babapiskóta
Elkészítés
A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük 10-15 percre hűlni. Ha letelt az idő, a porcukrot és a narancs reszelt héját elkeverjük a natúr joghurtban, és felverjük a habtejszínt. A tejszínhabot összeforgatjuk a narancsos-porcukros joghurttal, és hozzákeverjük a kissé kihűlt, de még kanalazható olvasztott fehér csokoládét. Poharakba adagoljuk a krémet úgy, hogy kb. 2 evőkanál krémre helyezünk két kisebb babapiskóta-darabot, erre ismét krémet adagolunk, majd ismét babapiskótát helyezünk rá, és végül krémmel zárjuk a pohárkrémet. Tálalás előtt egy-két órára hűtőbe tesszük.
Pitaszendvics
Hozzávalók 2 db-hoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés olívaolaj
- 6-8 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom
- 1/4 (kígyó) uborka
- 4-6 szelet sonka
- 4 szelet (Gouda, Cheddar, stb.) sajt
- 2 maroknyi (rukkola, lollo rosso, stb.) saláta
- 2 pita
Elkészítés
A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát.
A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü júniusban