Vannak hétvégék, amikor nem kívánjuk a húst, csak egy jó vega hétvégi menüre vágyunk, máskor a klasszikus családi receptek vagy épp a halak uralják a hétvégi menüt, ma viszont a fűszereké a főszerep, mert egy ilyen szürke őszi hétvégén igazán ránk férnek a friss fűszeres ízek.
Körtés-fahéjas zabkása
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 pohár víz
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 db körte
- 1 pohár zabpehely
- ízlés szerint méz
Elkészítés
A zabpelyhet a vízzel együtt kis lábasba öntjük és közepes lángon, néha megkevergetve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a mézet és csipetnyi őrölt fahéjjal ízesítjük. Pár percig hűlni hagyjuk. Közben meghámozzuk és felkockázzuk a körtét, bőségesen megszórjuk vele a tálkákba adagolt zabkását, és őrölt fahéjjal hintjük meg.
Sütőtökkrémleves amarettóval
Hozzávalók:
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2 dl főzőtejszín
- 4 cl amaretto likőr
- 1 db (sonka- vagy kanadai sütőtök) sütőtök
Elkészítés
A sütőtököt a szokásos módon megsütjük, majd a héjáról lekaparva egy lábosba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd felfőzzük, sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a tejszínt. Összeforraljuk, rúdmixerrel pürésítjük, ha szükséges, átszűrjük. Hozzáadjuk az Amarettót, de azzal már nem főzzük tovább. Tálalásnál tökmagolajcseppekkel díszítjük.
Fehérboros-rozmaringos csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 4 db csirkecomb
- köretnek karfiol
- köretnek brokkoli
- 3 szál rozmaring
- ízesítéshez citrom
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 dl tejszín
- ízesítéshez őrölt bors
- köretnek sárgarépa
- 5 dl (olaszrizling) fehérbor
- 3 dl húsleves
Elkészítés
A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaringot leszárazzuk, kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevet öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzzük, és a csirkecombokhoz keverjük.
Tipp: nagyon jól megy hozzá a gomba és a paradicsom is, bátran variálhatjuk a zöldségeket!
Lágy csokoládétorta kandírozott gyömbérrel
Hozzávalók 6 személyre:
- 70 g liszt
- 2 csipet só
- 3 db tojás
- 120 g + diónyi (a forma kikenéséhez) vaj
- 200 g étcsokoládé
- 170 g porcukor
- 60 g kandírozott gyömbér
Elkészítés
A sütőt 180 °C-ra (gázsütőben 6-os fokozat) előmelegítjük. A kis darabokra vágott vajat és csokoládét a cukorral és a sóval 1-2 perc alatt megolvasztjuk a mikrohullámú sütőben. Beleszitáljuk a lisztet, simára keverjük, és egyenként jól eldolgozva, hozzáadjuk a tojásokat.
Beleforgatjuk a vékony csíkokra vágott gyömbért, amiből előzőleg félreteszünk egy keveset a díszítéshez. Kivajazunk egy tűzálló formát, beleöntjük a masszát, és 20 percig sütjük a sütőben. Akkor jó, ha a közepébe szúrt késre rátapad a krémes csokoládé.
Hűlni hagyjuk, és tálra borítjuk. Kandírozott gyömbércsíkokkal díszítjük.
Expressz paradicsomos tészta bazsalikommal
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 1 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- 4 db paradicsom
- 20 dkg spagettitészta
Elkészítés
Vizet forralunk a tészta főzéséhez. A paradicsomokat megmossuk, a szárvégét kivágjuk, majd turmixba dobjuk. A bazsalikomleveleket lecsipkedjük, és a paradicsommal, valamint a reszelt fokhagymával leturmixoljuk, közben hozzáöntjük az olajat, így sűrű, krémes szószt kapunk. Sózzuk, borsozzuk, a tésztával összeforgatva tálaljuk.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü őszi kedvencekkel