Elő a lekvárokkal, isteni édességeket hoztunk!

nlc | 2016. Október 23.
Ha nyáron egyik lekvárt főzted a másik után, akkor ideje elővenni 1-2 üveggel a kamrapolcról, és készíteni valami lekváros édességet. Jöhet a kedvenc barack-, eper-, málna- és szilvalekvár, néhány egyszerű recept, és már kész is a hétvégi desszert! A kalóriákat most kivételesen felejtsétek el!

A lekvár egy igazi aduász a konyhában, már csak ezért is érdemes tartani otthon néhány üveggel: bevethető a reggelinél, ízesíthetjük vele a kását, de kerülhet amerikai palacsinta mellé, vagy akár a kenyérre, pirítósra is. Bátrak akár az ebédnél is használhatják, gondoljunk csak a svéd húsgombócra, vagy a különleges rántott húsokra. Óvatosabbak viszont nyugodtan koncentráljanak csak a desszertekre, rengeteg olyan lekváros édesség van ugyanis, amit érdemes kipróbálni – a kekszektől a pohárkrémeken keresztül a gyönyörű tortákig. 

 

Dupla csokis szeletek

Alap:

  • 16 dkg liszt
  • 24 dkg vaj
  • 16 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 narancs reszelt héja

Csokikrém:

  • 3 dkg vaj
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2 dkg porcukor
  • ízlés szerint lekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés


Elkészítjük a sütemény alapját: A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és kevergetve összeolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és rövid ideig hűlni hagyjuk. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis keverékhez adjuk, majd belereszeljük a narancsok héját és összekeverjük. Utolsóként hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd ezeket is elkeverjük. A masszát 20×24 cm-es sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük és 160 fokon kb. 20 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. Ha kihűlt a sütemény (amit a sütőformában hagyunk), megkenjük lekvárral, és elkészítjük a csokikrémet: a tejszínt egy lábasban közepes lángon felforrósítjuk, hozzáadjuk a porcukrot és az étcsokoládét, és folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, majd a végén hozzáadjuk a vajat is, és elkeverjük benne. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd rákenjük a lekváros rétegre, és ha kész, hűtőbe tesszük pár órára. 

 

Túrófánk

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 4 ek. cukor
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 0,5 l olaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 2-3 ek. lekvár
  • 1-2 ek. fahéjas porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Keverjük össze a túrót a cukorral és a tojással. Reszeljük bele a citrom héját, és dolgozzuk össze a szódabikarbónával elkevert liszttel. Enyhén vizes kézzel formázzunk belőle diónyi méretű gombócokat. Melegítsük fel az olajat, és 3-4 perc alatt süssük ki a fánkokat. Pihentessük papír törlőkendőn. Szórjuk meg fahéjas porcukorral, lekvárral vagy juharsziruppal. 

 

Szilvalekváros-mandulakrémes croissant

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 4 dkg vaj
  • 40 dkg mirelit leveles tészta
  • 1 db tojássárgája
  • 4 dkg porcukor
  • 8 dkg darált mandula
  • 12 dkg szilvalekvár
Kategóriareggeli
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A leveles tésztát lisztezett deszkán 3 darab, kb. 16×28 cm-es téglalapra nyújtjuk. A téglalapokat hosszában félbevágjuk, majd a feleket srégen, hosszában bevágjuk úgy, hogy szabálytalan háromszögeket kapjunk. A háromszögek végébe helyezünk egy-egy teáskanál mandulakrémet, arra pedig egy-egy teáskanál szilvalekvárt. Feltekerjük őket, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük, frissen tálaljuk.

 

A klasszikus: Sacher torta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 5,5 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 7 dkg étcsokoládé
  • 3 db (kettéválasztva) tojás
  • 7 dkg vaj
  • 1,5 dkg kakaópor
  • 10 dkg sárgabaracklekvár

Csokimáz:

  • 15 g cukor
  • 100 g étcsokoládé
  • 125 ml habtejszín
  • 15 g méz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, kivajazunk, és kakaóporral hintünk körbe egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Az étcsokit megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. A vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával, majd fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott csokit is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, vigyázva, hogy a hab ne nagyon törjön, összekeverjük a csokis tál tartalmával. Végül hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd elkeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, és 30 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. A kihűlt tortát félbevágjuk, és az alsó lapot a felmelegített baracklekvár felével megkenjük, majd visszaillesztjük a felső tortalapot, és a maradék lekvárral megkenjük a tetejét és az oldalait is. Néhány órán át állni hagyjuk, majd elkészítjük a csokibevonatot: a tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, és forrásig melegítjük. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és folyamatosan kevergetjük, míg a csoki meg nem olvad. Félretesszük 15-20 percre, hogy hűljön és kicsit sűrűsödjön, majd süteményrácsra helyezzük a tortát, és bevonjuk a csokoládémázzal. 

 

Mandulás linzerek

Hozzávalók 10-12 darabhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 dkg szeletelt mandula
  • 6-10 dkg (töltéshez) barack vagy málnalekvár
  • 6 dkg darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A lisztet, a darált mandulát és a porcukrot összekeverjük, majd belecsipkedjük a puha margarint, és elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. (A fehérjét félretesszük.) Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk úgy, hogy mindegyiknek legyen párja. Minden másodiknak kiszúrjuk a közepét is, hogy a lekvár látható legyen majd. A tetőnek szánt darabokat a maradék tojásfehérjével megkenjük, majd megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük, amikor kihűlt, összetöltjük a málnalekvárral.

 

Szilvalekváros kuglóf

Hozzávalók 1 kuglófhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • kb. 30 dkg (v. ízlés szerint több) szilvalekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő140 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az élesztőből, a tejből és a cukorból kovászt készítünk, és 5-10 percig hagyjuk felfutni.

A lisztet a sóval és a vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, majd tésztává gyúrjuk, és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint.

Langyos helyen megkelesztjük (kb. 20-25 perc), majd lisztezett deszkára borítva 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekercseljük. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk, langyos helyen jól megkelesztjük, és 170 °C fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük.

Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tésztánk, akkor 155 °C fokon süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.

TIPP: Szilvalekvár helyett bármilyen sütésálló lekvárt használhatunk.

elkészítés 50 perc + kelesztés
sütés 60 perc

238 cal/szelet

 

Rákóczi túrós pohárban

Hozzávalók :

  • 50 dkg túró
  • 3 dl tejföl
  • 1 tojásfehérje
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4+8 dkg porcukor
  • néhány vajas keksz
  • néhány ek. sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

    Kategóriadesszert
    Elkészítési idő70 perc
    Nehézségi szintkönnyű

    Elkészítés

    1. Előmelegítjük a sütőt 140 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.

    2. A tojásfehérjét a 4 dkg porcukorral kemény habbá verjük és a sütőpapíros tepsire kis csúcsos kupacokat adagolunk (kiskanállal).  15-20 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

    3. Ha a habcsók kihűlt, elkészítjük a túrókrémet: A tejszínt felverjük, a túrót kikeverjük a maradék 8 dkg porcukorral, vaníliás cukorral, a tejföllel és a citrom héjával, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal.

    4. Kb. 2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszerteket: a pohár aljába széttördelt vajaskeksz-darabokat szórunk, rákanalazunk egy adag túrókrémet, rá lekvárt, megint kekszet, megint túrókrémet, lekvárt és a tetejére pár szem habcsókot.

     

    Túrós-mákos palacsinta meggylekvárral

    Hozzávalók 4 személyre:

    • 3 ek. cukor
    • 25 dkg túró
    • 1 tojás
    • kb. 2 dl tej
    • 5 dkg vaj
    • 15 dkg búzaliszt
    • 1 citrom reszelt héja
    • a tálaláshoz (meggy) lekvár
    • 2 ek. egész mák
    Kategóriareggeli
    Elkészítési idő40 perc
    Nehézségi szintkönnyű

    Elkészítés

    A túrót villával törjük alaposan át, keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. (A megfelelő állagot liszt vagy további tej hozzáadásával bátran alakítsuk.) Adjunk hozzá 2 dkg olvasztott vajat, a mákot és a citromhéjat. Palacsintasütőben olvasszuk fel a maradék vajat, evőkanállal szedjünk a tésztából kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a korongok mindkét oldalát. Meggylekvárral kínáljuk. 

     

     

    Diós kekszszendvicsek

    Hozzávalók:

    • 25 dkg liszt
    • 20 dkg vaj
    • 1 db tojássárgája
    • 20 dkg darált dió
    • 10 dkg porcukor

    Töltelék:

    • töltéshez lekvár

    Bevonat:

    • bevonáshoz étcsokoládé
    Kategóriadesszert
    Elkészítési idő40 perc
    Nehézségi szintkönnyű

    Elkészítés

    1. A hideg vajat kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral. Hozzáadjuk a darált diót és a tojás sárgáját és összegyúrjuk. Rudat formázunk belőle és folpacka csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára. 2. Sütés előtt 2 db tepsit sütőpapírral bélelünk ki és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A hűtőből elővett tésztarúdból éles késsel kb. fél cm vastag szeleteket vágunk és a tepsire fektetjük őket. 3. Kb. 12 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a keksz. 4. A kihűlt kekszeket sárgabarack lekvárral összeragasztjuk és végüket / egyik felüket olvasztott étcsokoládéba mártjuk, majd sütőpapíros tálcára helyezzük és hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé gyorsan megdermedjen.

     

    További cikkek lekvár témában az NLCafén:

    Exit mobile version