Jamie Oliver tepsis krumplija
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 fej fokhagyma gerezdekre bontva
- 2-3 evőkanál vörösborecet
- 3-4 löttyintésnyi olívaolaj
- 1 maroknyi rozmaringág levelei letépkedve
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Lábasba tesszük, felöntjük hideg vízzel, hogy ellepje, sózzuk-borsozzuk, majd felforraljuk és 6-7 percig főzzük. Ha letelt az idő, leszűrjük, majd hagyjuk állni 3 percig, ekkor kicsit megrázogatjuk a szűrőben, majd egy tepsibe öntjük – egy rétegben. Meglocsoljuk az olívaolajjal, alaposan sózzuk-borsozzuk, megforgatjuk a krumplit az olívaolajban és 180 fokos előmelegített sütőbe toljuk. 45 percig sütjük, míg aranybarna lesz. Ekkor egy fakanál hátlapjával enyhén szétnyomjuk a krumplit, hogy nagyobb felületen érintkezzen a tepsivel – így még ropogósabb lesz. Egy-két löttyintésnyi olívaolajat egy tálba öntünk, hozzáadjuk a rozmaringot, 1 kiskanálnyi vörösborecetet és a fokhagymagerezdeket, összekeverjük, majd az egészet a krumplira öntjük. Megrázogatjuk a tepsit és visszatoljuk a sütőbe további 40-45 percre.
További krumpli témájú cikkek az NLCafén:
- Citromos krumplifőzelék sült zellerrel
- Héjában sült krumpli dióval, gorgonzolával és körtével
- 30 éven át csak sült krumplit és tojást evett egy nő
- Kettő az egyben: paradicsomot terem a krumpli