Tökéletes gyorsvacsora-alapanyag a spagetti, elrontani szinte lehetetlen, míg a feltét elkészül, a tészta is megfő, és már tálalhatjuk is a meleg vacsorát. A tésztafőzés nem bonyolult dolog, csak be kell tartani pár szabályt: 10 dkg tésztához 1 liter vizet és 8-10 gramm sót kell számolni. A fazék, amiben főzzük, legyen jó nagy és magas falú, kell ugyanis a hely, hogy ne tapadjanak össze a tésztaszálak, tésztadarabok. A tésztát a lobogó vízbe kell tenni – előbb a sót, majd egyszerre, az összes tésztát –, és akkor lesz tökéletes, ha a főzés egész ideje alatt zubog a víz. Főzés közben néha meg kell kevergetni a tésztát, hogy az egész mennyiség egyenletesen főjön. Csak kóstolással lehet megállapítani, hogy jó-e már a tészta, átlagosan kb. 6 perc elegendő az al dente állag eléréséhez, ami azt jelenti, hogy kívül puha a tészta, de a belseje még roppan a fogak alatt. Ha kész, szűrőben kell lecsepegtetni, és azonnal tálalni.
Carbonara spagetti
Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 100 g érlelt – nem füstölt – toka szalonna
- só, frissen őrölt fekete bors
- 2 tojássárgája
- 320 g spagettitészta
- 100 g + 1-2 ek. frissen reszelt, érlelt juhsajt
Elkészítés
A szalonnát 0,5-1 cm vastag, 2-3 cm hosszú, lehetőleg egyforma csíkokra vágjuk.
Az egész tojásokat a tojássárgákkal együtt egy keverőtálba ütjük, és felverjük. Ezután megsózzuk (csak módjával, mert a sajt és a szalonna is sós) megborsozzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és az egészet elkeverjük.
A szalonnát forró serpenyőben üvegesre pirítjuk.
A spagettit forrásban lévő sós vízbe dobjuk, majd amikor eléri az „al dente” („harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, a sült szalonnához adjuk, és alaposan összekeverjük. Hozzáadunk kb. egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből, majd ezzel is elkeverjük.
A serpenyőt levesszük a tűzről, ráöntjük a sajtos tojást. Az egészet összerázzuk/forgatjuk, majd tányérokra szedjük, megszórjuk még egy kevés frissen reszelt juhsajttal, és azonnal tálaljuk.
Kolbászos-kelkáposztás spagetti
Hozzávalók 2 főre:
- 1-2 csipet só
- kis marék petrezselyem
- 1 evőkanál vaj
- 1-2 csipet őrölt bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg kolbász
- fél csomag spagettitészta
- 20 dkg kelkáposzta
- 0,5 dl tészta főzővíz
Elkészítés
Amíg fő a tésztánk, egy vastag falú serpenyőt nagy lángon hevítsünk tűzforróra. Öntsünk rá egy evőkanálnyi olajat, majd dobjuk rá a csíkozott káposztát. Folyamatos forgatás mellett pirítsuk meg 4-5 perc alatt. Csak a végén sózzuk, hogy ne engedjen levet. Borítsuk tányérra, majd a serpenyőt tegyük vissza a tűzre. Vegyük vissza a lángot, és kezdjük el pirítani a kolbászt. Ha már nagyjából a felére töppedtek, adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat és a vajat. Olvasszuk össze, majd adjuk hozzá a kb. fél deci főzővizet. Keverjük hozzá a leszűrt tésztát, és borítsuk rá a káposztát is. Forgassuk össze és frissen tálaljuk. Szórjuk meg frissen őrölt borssal és durvára aprított petrezselyemmel tálaljuk. Tipp: Dúsíthatjuk 1 deci tejszínnel, hogy még krémesebb legyen.
Modenai spagetti
Hozzávalók:
- só
- 1 konzervkukorica
- 500 g spagettitészta
- 2 evőkanál margarin
- 300 ml főzőtejszín
- egy kiskanál méz
- egy filézett csirkemell
- bors
- 0,5 dl fehérbor
- 2 evőkanál olaj
- egy-két kiskanálnyi tubusos gulyáskrém
Elkészítés
A spagettit lobogó forró vízben tedd fel főni. A csirkemellet vágd fel kockákra, és a vaj-olaj keverékén süsd kifehéredésig. Önts alá egy kevés fehérbort, és párold tovább benne. Szórd meg tetszés szerint kukoricával (4-5 evőkanálnyit elbír), majd öntsd rá a főzőtejszínt, keverj bele egy-két kiskanálnyi gulyáskrémet és a mézet. Főzd addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, forgasd meg benne a kifőtt és lecsepegtetett spagettit.
Spagetti tökmagos kelkáposztapestóval
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint őrölt bors
- 1,5 dl olívaolaj
- 6 dkg (reszelt) parmezán
- 4 evőkanál főzőtejszín
- 30 dkg spagettitészta
- 40 dkg kelkáposzta
- 5 dkg (hántolt, pirított) tökmag
Elkészítés
A kelkáposztapestóhoz a leveleket megmossuk, a középső vastag ereket kivágjuk, majd lobogó sós vízben néhány másodpercig blansírozzuk, azaz főzzük, éppen csak addig, amíg kissé összeesik, de még szép élénkzöld. Kivesszük, leszűrjük, konyharuhával leitatjuk, majd felaprítjuk. Robotgépbe tesszük a tökmaggal, a fokhagymával, a reszelt parmezánnal, az olívaolajjal és a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Kissé darabosra (vagy teljesen pépesre) pürésítjük. A spagettit sós lobogó vízben kifőzzük, összekeverjük a kelkáposztapestóval. Tálalhatjuk csak parmezánnal, de nagyon jól passzol hozzá a ropogósra sütött kolbászchips is.
Cukkinispagetti paradicsomos öntettel és mandulaforgáccsalHozzávalók 4 személyre:
Kategória vacsora
Elkészítési idő 40 perc
Nehézségi szint közepes
ElkészítésAz öntethez a sárgarépát a zellerrel, a fokhagymával, a paradicsom lédús magházával, a bazsalikommal, az oregánóval, a sóval, a citrom reszelt héjával, levével és az olívaolajjal botmixer vagy turmixgép segítségével simára keverjük. Azután az apró kockákra vágott paradicsomot beleforgatjuk. A cukkinispagettit tányérra halmozzuk, a fűszeres paradicsommártással leöntjük, és a mandulaforgáccsal meghintve tálaljuk. mceBlockPasteEnd
|
Diópesztós spagetti
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 csipet őrölt bors
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- 10 dkg dió
- 25 dkg spagettitészta
- 3-4 aszalt paradicsom
Elkészítés
A tésztának kezdjünk el forralni egy nagy lábosban vizet. Készítsük el a pesztót: az összes alapanyagot tegyük a botmixer táljába, turmixoljuk darabosra. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Ha felforrt a tésztavíz, sózzuk, főzzük al dentére a spagettit. Szűrjük le, keverjük el a pesztóval, azonnal tálaljuk.
Spaghetti all amatriciana
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés só
- 125 g sós, kb. 1,5-2 cm-es széles, 3-4 mm vastag csíkokra vágott toka szalonna
- 2 ek. száraz fehérbor
- 6 db héjától és magvaitól megfosztott, felkockázott (San Marzano) paradicsom
- 1 db friss, félbevágott csípős pirospaprika
- 400 g spagettitészta
- 125 g frissen reszelt édeskés juhsajt
Elkészítés
A szalonnát a csípőspaprikával együtt forró serpenyőbe tesszük, közepes lángon kissé megpirítjuk (maradjon egy kicsit üveges), majd szűrőkanállal kivesszük, félre tesszük. A bort a serpenyőben maradt zsiradékhoz öntjük, majd megvárjuk, amíg teljesen elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomkockákat, majd az egészet sűrűre főzzük.
A tésztát lobogó, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
A spagettit egy merőkanálnyi főzővízzel a paradicsomszószhoz adjuk, és ebben főzzük készre.
A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, a frissen reszelt pecorinót és a sült szalonna csíkokat a tésztához keverjük, és azonnal tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Tonhalas spagetti pirított zöldségekkel
Hozzávalók 2 főre:
- ízlés szerint só
- 8-10 szem olívabogyó
- 120 g tonhalkonzerv
- 20 dkg spagettitészta
- 3 szál újhagyma
- 1 gerezd citrom leve
- 1 dl víz
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl paradicsomlé
Pirított zöldségek:
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg zeller
- 3-4 rózsa brokkoli
Elkészítés
A tészta főzéséhez tegyünk fel vizet és a rajta lévő utasítások szerint főzzük meg.
Közben egy vastag falú serpenyőt hevítsünk tűzforróra. Csepegtessünk rá pár csepp olajat, majd 4-5 perc alatt pirítsuk meg rajta a zöldségeket. A brokkolit csak a legvégén adjuk hozzá. Közben finoman sózzuk.
Tegyük egy tányérra a kész zöldséget, majd ugyanebben a serpenyőben 2 ek olajon 1 perc alatt fonnyasszuk meg a felkarikázott újhagymát. Ha vöröshagymát használunk, pár perccel tovább tart. Öntsük rá a paradicsomlevet és a vizet, borítsuk rá a tonhalat és alaposan keverjük el. Fűszerezzük a petrezselyem kétharmadával, sóval és frissen őrölt borssal. Adjuk hozzá a citromlevet és az olívabogyót. Forraljuk össze, húzzuk le a tűzről.
A megfőtt tésztát szűrjük le ( 3-4 kanálnyit tartsunk meg), és keverjük össze a paradicsomos alappal. A főzőlevet adjuk hozzá.
A pirított zöldségekkel frissen tálaljuk a maradék petrezselyemzölddel megszórva.
Spagetti kucsmagombaszósszal és buggyantott tojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db tojás
- 1 marék rukkola
- 320 g spagettitészta
- 2 evőkanál fehérborecet
- extra szűz olívaolaj
- 100 ml tejszín
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 250 g kucsmagomba
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk. A gombákat hosszában félbevágjuk, a rukkolát, a petrezselyemzöldet, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a felezett gombákat, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve 10-15 percig főzzük. Megszórjuk az aprított petrezselyemzölddel és rukkolával, átkeverjük, majd további 3-4 percig pirítjuk.
A hagymás-rukkolás gombát botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, és a szószt forráspontig hevítjük.
Ezalatt két lábasban vizet forralunk, mindkettőt sózzuk, az egyikbe két evőkanálnyi ecetet is öntünk. A spagettit az ecet nélküli vízbe dobjuk, és amikor a tészta kb. félig megfő, a másikba egy kanállal örvényt kavarunk. A tojásokat egyesével ide ütjük, mindegyiket egy-egy percig posírozzuk, majd szűrőkanállal kivesszük, melegen tartjuk.
A spagettit, amikor eléri az „al dente” („harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összekeverjük a kucsmagombaszósszal, és egy kevés vízzel, amiben a tészta főtt.
Kanál, villa segítségével a spagettiből mélytányérokba fészkeket rakunk, mindegyik tetejére egy-egy buggyantott tojást és néhány rukkolalevelet helyezünk. A tésztára jó adag fekete borsot őrlünk, meglocsoljuk néhány csepp friss olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.
Bolognai spagetti
Hozzávalók:
- 1 kanál cukor
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 45 dkg darált marhahús
- ízesítéshez oregánó
- 1 csokor bazsalikom
- ízesítéshez (tarka) őrölt bors
- 1 dl vörösbor
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 1 db paradicsomkonzerv
Elkészítés
Két éve próbálom otthon „kikeverni” a tökéletes bolognai szószt. Persze mindenkinek mást jelent a tökéletes, én a barátaimon teszteltem ezt a verziót és bevált. A hagymát a lehető legapróbbra kockázom, kevés olajon elkezdem párolni, majd belereszelem kis lyukú reszelőn a fokhagymát. Ha kellőképpen megpárolódtak, mehet rá a darált hús. Inkább álljunk felette és kavargassuk, de ne öntsük tele olajjal a fazekat! A húst és a hagymát félig megfűszerezem, majd hozzáadom a paradicsomszószt és a sűrített paradicsomot is. Mielőtt alaposan összekeverem, a második fűszeradagot is beleszórom. Lassú tűzön kezdem főzni 20 percig, majd hozzáadom a bort (vagy aki azt nem szeretné, lehet víz, de csirkealaplével sem lehet elrontani), majd még 5 percig főzöm. Ha az állaga túl leveses, akkor mindig sűríteni szoktam! Ugyanis a bolognai spagetti akkor jó, ha a szószt felszívja a tészta, és nem kerül a tányér aljára. Sűrítheted paradicsommal, étkezési keményítővel, de pici liszttel is.
Ha közben a tésztát is megfőzted, akkor már csak a tálalással kell törődnöd.