Eltűnhet több, ma virslinek nevezett termék a hazai boltokból, ha életbe lépnek a Magyar Élelmiszerkönyv szigorított előállítási szabályai – írja az Agrárszektor.
2017 augusztusától lépnek életbe a szigorított előírások. Ezek egyik eleme, hogy a hústartalmat 40-ről 51 százalékra kell emelni a virslikben, enélkül ugyanis a terméket nem lehet majd virslinek nevezni.
Emiatt pedig minden bizonnyal sok virsli megszűnik majd, legalábbis névleg, ugyanis valamilyen más fantázianéven tovább árusíthatják majd a megjelöltnél kevesebb húst tartalmazó, gyengébb minőségű termékeket is.
Azt még nem tudni, hogy a hústartalom-emelkedés miatt mennyivel lesz drágább a virsli, ez ugyanis a jövő évi sertés- és marhafelvásárlási áraktól is függ. A szaklap megjegyzi: a virsli átmérője az eddigi maximum 30 mm helyett legfeljebb 26 mm lehet, a vékonyabb rudacskákba pedig értelemszerűen kevesebb alapanyag kell.