Gasztro

Megszűnik egy csomó virsli

A virslinek már nem nevezhető termékek más néven még forgalomba kerülhetnek.

Eltűnhet több, ma virslinek nevezett termék a hazai boltokból, ha életbe lépnek a Magyar Élelmiszerkönyv szigorított előállítási szabályai – írja az Agrárszektor.

2017 augusztusától lépnek életbe a szigorított előírások. Ezek egyik eleme, hogy a hústartalmat 40-ről 51 százalékra kell emelni a virslikben, enélkül ugyanis a terméket nem lehet majd virslinek nevezni.

Megszűnik egy csomó virsli
Ez van a virsliben
Fotó: Glázer Attila

Emiatt pedig minden bizonnyal sok virsli megszűnik majd, legalábbis névleg, ugyanis valamilyen más fantázianéven tovább árusíthatják majd a megjelöltnél kevesebb húst tartalmazó, gyengébb  minőségű termékeket is.

Azt még nem tudni, hogy a hústartalom-emelkedés miatt mennyivel lesz drágább a virsli, ez ugyanis a jövő évi sertés- és marhafelvásárlási áraktól is függ. A szaklap megjegyzi:  a virsli átmérője az eddigi maximum 30 mm helyett legfeljebb 26 mm lehet, a vékonyabb rudacskákba pedig értelemszerűen kevesebb alapanyag kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top