Rozmaringos karfiolkrémleves tökmagolajos sült répával
Hozzávalók 2 főre:
- 1 tk. + pár csipet só
- késhegyni szerecsendió
- pár csepp citrom leve
- 3 ek. olívaolaj
- 0,5 kg karfiol
- 1 ek. rozmaring
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 ek. vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 8 dl húsleves
Sült sárgarépa:
- 2-3 csipet só
- 3 szál sárgarépa
- 1 ek. olívaolaj
- 1 tk. currypor
- 1 ek. tökmagolaj
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A répakockákat forgassuk össze az olajjal, és ha használunk fűszert, azzal és a sóval, majd borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 12-14 percig sütjük. Közben a vöröshagymát egy fazékban a vaj és olívaolaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a rozmaringot, fokhagymát, párszor átforgatom, rádobom a karfiolt, felengedem a húslevessel, és fedő alatt, forrástól számított 15-18 perc alatt puhára főzöm. Ha megfőtt, pürésítem, szerecsendióval, sóval, borssal, citromlével fűszerezem. Tálaláskor a tökmagolajjal elkevert sült répát a tányér közepére halmozom, köré merem a levest, extra tökmagolajjal és frissen őrölt borssal díszítem.