
A magyar gasztronómia ékköveiként tartjuk számon gazdag, laktató leveseinket. A régi magyar szakácskönyveket lapozgatva egy igazán ősi, középkori eredetű fogásra bukkant a HellóVidék, ez pedig a „kaszás-lé”, amit a mai magyarok többsége már hírből sem ismer. Pedig régen ugyanolyan alapértelmezett leveskategória volt, mint a mostani húsleves.
A 16. századi leírások óta alig változott valamit a Kárpát-medence egyik legrégebbi sűrített levese. Sokáig nem tekintettek rá önálló levesféleségként, sokkal inkább a szűrt húsleves egyféle sajátos felhasználási alternatívájának tartották, amit a jellegzetes, savanyú-tojásos ízesítés koronázott meg. A kora-középkorban leginkább húsleves alapú, húsokhoz használt öntetként használták a „kaszás-lét”, a későbbiekben azonban önálló étellé formálódott – jegyzi meg a portál, amely közzétette a leves 19. századi verziójának a receptjét.
Ezt az ételt Petőfi Sándornak köszönhetjük
A gulyás, a pörkölt és a húsleves után a legismertebb ételünk a Székelykáposzta, amit – állítólag – Petőfi Sándornak köszönhetünk. Az eredettörténet szerint állítólag Székely József vármegyei főlevéltáros – aki a költő egyik barátja volt -, amikor együtt ebédelt a költővel 1846-ban a pesti Gránátos utcai Komló-kertben, már csak maradékok voltak a konyhán. Székely ezért azt kérte a kocsmárostól, hogy keverjék össze a savanyúkáposzta-főzeléket a sertéspörkölttel, és azt szolgálják fel nekik. Ez a kombó annyira ízlett Petőfinek is, hogy legközelebb is ezt rendelte, de akkor már Székelykáposzta néven hivatkozott rá – írja a Promotions.hu.
A „kaszás-lét” a középkorban sertésből, marhából, birkából és tyúkhúsból is készítették, azonban a 19. század végére leginkább a friss vagy a füstölt sertéstarja/csülök vették át a domináns szerepet, az ízesítéshez pedig hagymát, fokhagymát, régebben petrezselymet használtak.
A 18. század óta a habart húslevesekhez hasonlít: korábban tojással és liszttel végeztek, a későbbiekben azonban megjelent a tejfölös habarás. Egyetlen hozzávaló – az ecet – nem változott az évszázadok során semmit.
A 2-3 órás előfőzés után már egy gyorsan összedobható, egyszerű levesfélének számít.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images