Vannak, akik határozottan megragadják a borospoharat az öblös részénél, vannak, akik előkelően összecsippentik a szárát, és vannak, akik eleve ki sem töltik poharakba.
Azt már egy ideje tudjuk, hogy a minőségi bor fogyasztásának több szabálya van, mint egy baseballmeccsnek, például figyelni kell a bor hőmérsékletére, arra, hogy szellőzzön, és még ki tudja, mire.
Épp ezért akkor sem járunk jól, ha teljes kezünkkel, határozottan megmarkoljuk a borospoharat. Így ugyanis rengeteget adunk le testhőnkből, az pedig elronthatja a bor hőmérsékletét – a hűtött fehéret és a szobahőmérsékleten tartott vöröset is ihatatlanságig melegítheti.
A legjobb, ha a pohár aljához közel fogjuk a szárat, csak ujjaink végeivel, ügyesen egyensúlyozva a poharat ebben a nem túl biztos pozícióban.