Panettone, az olasz kedvenc
A magasra nőtt olasz kalács már az 15. században a karácsonyi hagyományok sorába tartozott, és bár akkoriban elsősorban Milánó környékén ismerték, később egész Olaszország kedvence lett. A kalács tésztáját citromhéjjal, mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel ízesítik, speciális panettone-papírformában sütik meg úgy, hogy a formába csak viszonylag kevés tésztát tesznek, mert a kemencében a tészta magasra feljön. Sok milánói család még ma is tartja a szokást, hogy egy karácsonyi kalácsot félretesznek február 3-ig, Szent Balázs napjáig. A hagyomány szerint ugyanis aki ebből a sokáig tárolt sütiből egy darabka száraz héjat megrág, egész évben mentesül a torokfájástól.
Karácsonyi puding, a brit ünnepi süti
A brit karácsony elmaradhatatlan süteménye, a karácsonyi puding egy fűszeres, aszalt gyümölcsökkel és diófélékkel ízesített sütemény, ami két középkori étel kombinációjából született meg. Egy gabonából, mandulából és mazsolából készült leves, és egy aszalt gyümölcsös alkohollal tartósított húsos pite volt az őse.
A sütemény alapját december első vasárnapján kell elkészíteni. A hagyomány szerint a család minden tagja megkeveri az édesség alapját, mégpedig csukott szemmel (miközben kívánnak is valamit) és keletről nyugati irányba, mivel a háromkirályok is ebből az irányból érkeztek Betlehembe Jézushoz. A masszát megsütik, majd hűvös helyen tárolják karácsony napjáig. Tálalás előtt gőzölik, majd leöntik forró brandyvel, és meggyújtják, hogy elijesszék az ártó szellemeket. Vannak, akik pénzérmét sütnek bele, és úgy tartják, hogy aki megtalálja, szerencsés lesz a következő évben.