Ősszel-télen minden konyhában rengeteg sütőtökös fogás készül, és bizony a sütőtök nem csak levesnek vagy köretnek kiváló, de édes sütemények alapanyagának is. Próbáljuk ki ezt a könnyed süteményt, amiben ráadásul a gluténnak és a laktóznak sincs helye, így érzékenyek is bátran fogyaszthatják!
Hozzávalók:
- egy kisebb sütőtök felkockázva, megsütve és kikaparva
- 1/2 csésze barna ukor
- 2 nagy tojás
- 1 nagy tojássárgája
- 3/4 konzerv kókusztej
- 2/3 csésze gluténmentes liszt
- 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1/4 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
A tetejére:
Kókusztejből felvert tejszínhab
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk ki egy muffinformát!
2. Egy nagy tálban keverjük össze a pürésített sütőtököt, a cukrot, a tojásokat és a kókusztejet, míg egyenletes masszát kapunk.
3. Egy másik tálban forgassuk össze a lisztet, fűszereket, sütőport és szódabikarbónát!
4. Adjuk a száraz alapanyagokat a nedves hozzávalókhoz, és fokozatosan adagolva keverjük egyenletes tésztává.
5. A tésztát töltsük a formák 3/4-éig, és nagyjából 25 perc alatt süssük készre.
6. Várjuk meg, míg a sütemények újabb 20 perc alatt kihűlnek – ekkor nyomjuk a tetejére a kókusztejből készített tejszínhabot is!