Gasztro

169 kiló lejárt szaloncukrot vontak ki a forgalomból

Szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés zajlik december 1. és 31. között az ország területén. 169 kiló lejárt szaloncukor már biztosan nem kerül a karácsonyfákra.

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a megyei, járási kormányhivatalok szakemberei végzik, kiemelten ellenőrzik a hús- és hústermékek előállítását, forgalmazását, az édesipari termékeket, a hal és a zöldség-gyümölcs forgalmazását, az italokat. Az ellenőrök a karácsonyi rendezvényeket, vásárokat, piacokat is járják. Eddig 2125 ellenőrzést tartottak az országban, leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó szabálytalanságot találtak.

A tavalyi évhez képest csökkent a higiéniai hiányosságok, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya. Javulást mutat a dolgozók képzettségével és egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságok aránya is, eddig hat alkalommal kellett az élelmiszert előállító létesítmény tevékenységét korlátozni.

Nőtt viszont a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő miatt a forgalomból kivont termékek aránya az előző évhez képest. Több mint 10 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, ezek 3,8 százalékát kellett kivonni a forgalomból, 15,9 tonnát. A piacokon a lejárt minőségmegőrzési idő miatt 5 magyar és 9 külföldi szaloncukortételt kellett kivonni a forgalomból, 169 kilogrammot, több mint 200 ezer forint értékben.

Országosan 607 állatszállítmányt is vizsgáltak, szabálytalanságot nem találtak a hatósági állatorvosok, így eddig nem szabtak ki bírságot sem. Az élőhal-szállítmányoknál 18 esetből egynél találtak állatvédelmi szabálytalanságot az ellenőrök.

197 zöldség-gyümölcs-forgalmazó 515 tételét vizsgálták, 33 esetben találtak többségében nyomon követhetőségi, minőségi hibát, és 32 eset miatt szabtak ki 3,8 millió forint bírságot, 14,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top