Gasztro

Akcióban a lángoskommandó

Szombat óta járja az országot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal lángoskommandója, ami a lángossütőket ellenőrzi, nehogy túlsüssék a lángost.

Már több napja járja az országot és ellenőriz lángossütőket a Nébih lángoskommandója. A szakemberek azt vizsgálják, milyen hőfokon sütik a büfék gyermekkorunk kedvenc strandételét. Ugyanis ha túl magas hőfokon sütik, akkor rákkeltő ak­ri­la­mid keletkezik a lángos felületén.

Lángost árulnak a mogyoródi Hungaroringen – MTI Fotó: Marjai János

„175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni. És nem sötétbarnára, hiszen ezek a szénhidrátok, ezek a redukáló cukrok úgy alakulnak át akrilamiddá, hogy látszik a színén. A lángost aranysárgára kell sütni” – mondta Zoltay Anna, a Nébih vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője az M1 Kosár című műsorában.

A lángossütők kicsit aggódnak, hogy ha sok lesz az ellenőrzés, akkor a vevőknek elmegy a kedvük a lángostól, sőt még rossz kép is kialakulhat bennük a közkedvelt ételről.

Ripost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top