Legalább négy évig kell a pince sötétjében érlelni a világ egyik legfinomabb sonkáját, a jamon ibericót, amit a portugál határhoz közeli bükkösökben szabadon nevelt, fekete körmű sertések sonkáiból készítenek. A spanyol családok az ibériai sonkát jellemzően karácsony környékén vásárolják. Most azt kellett tapasztalniuk, hogy a sonka ára az előző évekhez képest 30-50 százalékkal drágult, így az amúgy is borsos áron mért csemegét sok spanyol család már nem engedheti meg magának.
A drágulás oka az, hogy a 2011–12-es válság idején az ibériai sonka alapanyagát adó fekete körmű sertésből a visszaeső kereslet miatt kevesebbet neveltek, s most éppen ennek a “válságnemzedéknek” az éveken át különleges körülmények között érlelt húsát kell feltálalni az ünnepi asztalon.
A kereslet erősödése miatt tavaly már újra hárommillió fekete körmű végezte a vágóhídon, ám az ő sonkáikat majd 2019-ben lehet legkorábban feltálalni, addig viszont biztos maradnak a csillagászati árak.