Az isteni pogácsák, stanglik és aprósütemények mellett biztos akad még egy kis hely a vendégváró asztalon néhány finomságnak. Ha a szilveszteri partifalatok és a retró szendvics mellé szeretnél 1-2 újdonsággal is készülni, akkor válogass receptjeinkből, a vendégeid biztosan értékelni fogják az újításokat!
Vörösboros-aszalt szilvás csirkefalatok
Hozzávalók 20-25 darabhoz:
- 1,5 dl vörösbor
- 1 csipet őrölt bors
- 2 szegfűszeg
- 30 dkg csirkemell
- 15 dkg aszalt szilva
- 1-2 csipet só
- sütéshez olaj
A vörösbort 5 percig forraljuk a szegfűszeggel, majd 15 percig áztatjuk benne az aszalt szilvákat. A csirkehúst megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd hosszában félbevágjuk és felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk, majd belecsomagoljuk a szilvákat. Feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük, majd serpenyőben olajon minden oldalát körbesütjük pár perc alatt.
Sonkás-zöldfűszeres sajtgolyók
Hozzávalók:
- 15 dkg sajt (nálam gouda)
- 2 tojás
- kevés só
- 130 g liszt
- 10 dkg sonka
- néhány levél bazsalikom
- 1-1 mini mozzarellagolyó – elhagyható
- olaj a sütéshez
- Az olajat kisebb serpenyőbe öntjük, és közepes vagy picit nagyobb lángon melegíteni kezdjük.
- A sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a felaprított bazsalikomleveleket és a sót, és összegyúrjuk.
- Gombócokat formázunk belőle, közepükbe egy kis darab sonkát (és esetleg egy mini mozzarellagolyót) teszünk, majd forró olajban kisütjük.
Pizzagombócok
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 450 g pizzatészta
- marinara szósz
- pepperoni
- mozzarella, kockákra vágva
- 3 ek. olvasztott vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek. olasz fűszerkeverék
- reszelt parmezán sajt
- Vágd 8 egyenlő részre a tésztát, majd ezeket is felezd el.
- A darabokat lapítsd ki kör alakban, majd tégy a közepükbe egy kanál marinara szószt, rá egy szelet pepperonit, arra pedig egy kocka mozzarella sajtot.
- Hajtogasd össze gombóc alakúra.
- Helyezd a golyókat kiolajozott sütőpapírral borított tepsire.
- Egy tálban keverd össze a vajat, a fokhagymát, a sót, a borsot és az olasz fűszert. Ezzel kend meg a bombákat, a tetejükre pedig szórj parmezánt.
- 190 fokos sütőben 15-20 percig süsd. Jó étvágyat!
Levelestészta-kosárka ráksalátával
A ráksaláta hozzávalói:
- 10 dkg füstölt sajt
- 2 dl majonéz
- ízlés szerint méz
- 1 citrom
- friss petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 50 dkg koktélrák
- csipet só
- fehér bors
A leveles tésztából készített kosárkák hozzávalói:
- 1 tojás
- 1 csomag leveles tészta
A kosárkák elkészítése:
A leveles tésztából szaggassunk ki 5 cm átmérőjű köröket. Tegyünk félre néhány kört, a többi közepéből azonban vágjunk ki 4 cm átmérőjű köröket. A teli kör lesz a kosár alja, a többi a kosár fala. Ha megvannak a körök, helyezzük egymás mellé a teli köröket, kenjük meg őket a felvert tojással, majd helyezzük rájuk a “lyukas” köröket, azokat is kenjük meg tojással, és helyezzünk rá egy újabb réteget. Építkezzünk így addig, amíg 5 szintes nem lesz a kosárka. 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 10-12 percig sütjük.
A ráksaláta elkészítése:
A rákot sós, citromos forró vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük, félretesszük.
A majonézt összekeverjük a tejföllel, a mustárral és a préselt fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mézzel ízesítjük, és belekeverjük a rákot és a kisebb kockákra vágott sajtot.
Ha a saláta kihűlt, a kosárkákba tesszük! Egy-egy rákkal és petrezselyemmel díszítjük.
Sonkás-sajtos falatok
Salátával vagy valamilyen joghurtos dippel hidegen és melegen egyaránt tálalható.
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 50 ml tej
- 5 dkg trappista sajt (de lehet még cheddar, gouda és mozzarella)
- és 5 dkg feta (vagy ilyen jellegű görögös krémfehér sajt, esetleg juhtúró)
- fél csokor petrezselyem
- 5 dkg sonka
- 5 ek. kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
Melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra. Egy tálban dolgozzuk össze a vajat és a tojást, öntsük hozzá a tejet is. Keverjük össze a lisztet, kukoricalisztet és a sütőport, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket. Vágjuk kisebb kockákra a sajtokat, és adjuk a masszához. Daraboljuk fel a sonkát, és adjuk ezt is a tésztához. Szórjuk bele a kukoricaszemeket és a petrezselymet, majd forgassuk össze a masszát.
Sütőpapírral béleljünk ki egy közepes vagy két kisebb, hosszúkás formát, és kanalazzuk bele a masszát. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Végezzünk tűpróbát.
Pirított fűszeres magvak
Hozzávalók:
- 4 ek. olívaolaj
- 2 ek. Worcestershire-szósz
- 2 ek. Tabasco-szósz
- 2 ek. római kömény
- 2 ek. paprika
- 2 ek. garam masala
- 400 g keverék – pekándió, mogyoró (nem földi), kesudió (és makadámia dió, ha van)
Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. Az olajat, a szószokat és a fűszereket egy tepsibe tesszük. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a mogyorós-diós keveréket. 10 percig sütjük, majd újra megkeverjük.Ha szükséges, visszatesszük 5 percre a sütőbe, hogy a magok aranybarna színt kapjanak. Egy konyhai papírtörlőre borítjuk és felitatjuk a felesleges olajat. Megvárjuk, amíg kihűl, és tengeri sóval meghintve tálaljuk.
Pezsgős sütinyalóka (cake pop)
Piskóta:
- 12 dkg liszt
- 3 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 dl pezsgő
- ételfesték
Pezsgős vajkrém:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg krémsajt
- 4-5 ek. porcukor
- 2 ek. pezsgő
- ételfesték
Máz:
- 1-2 ek. olaj
- 20 dkg fehér csokoládé
- ízlés szerint díszítő cukor
- hurkapálcika
A tojásfehérjéket a fele cukorral verjük fel kemény habbá. A cukor másik felét adjuk a tojássárgákhoz. Keverjük hozzá a lisztet és a pezsgőt, majd lazán forgassuk bele a tojáshabot. Cseppentsünk bele az ételszínezőből. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe (20 x 20 centis) és 20 perc alatt süssük készre. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez keverjük össze a puha vajat a krémsajttal, és édesítsük – ízlés szerint – néhány kanál porcukorral. Lazítsunk az állagán egy vagy két kanál pezsgővel. Ehhez is keverjünk néhány csepp ételszínezéket.
Kezünkkel morzsoljuk szét a piskótát, és gyúrjuk össze a pezsgős vajkrémmel. Egy órára pihentessük a hűtőben, majd formázzunk a masszából kisebb golyókat. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét. Ha hozzákeverünk egy kanál olajat, szebben olvad. Színesítsük ételfestékkel!
A golyókat forgassuk meg a csokiban, majd szúrjuk fel pálcikákra. Jobban megmarad a pálcikán a golyó, ha a pálcika végét is megmártjuk a csokiba. Dekoráljuk ízlés szerint szórócukorral, csoki- vagy kókuszreszelékkel stb.