Hol is kezdjük a listát? Az a helyzet ugyanis, hogy a 80-as évek egyik kedvenc sütije, a kókuszkocka még ma is nagy favorit, és 2015 kedvenc sütijei is többször előkerültek az elmúlt évben, ezért úgy válogattuk össze a kedvenceket, hogy megnéztük, mi az, ami a legtöbbször készült 2016-ban. Íme a kedvencek:
Bögrés csokis süti
- 1,5 csésze liszt
- 1 csésze cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 5 ek tej
- 1 kis kocka (10 dkg) vaj
- 1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
- 1 tk. sütőpor
Az étcsokit a vajjal kis lángon összeolvasztjuk. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd az olvasztott vaj és csoki keverékét, és fakanállal elkeverjük, a tejjel lazítjuk. Muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírokat teszünk. 1,5 evőkanálnyi mennyiségekben elosztjuk a mélyedésekben a tésztát. 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Az almás-fahéjas bögrés morzsasüti hozzávalói
A morzsához
- 1,5 bögre liszt
- 1/2 bögre barna cukor
- 1/4 bögre porcukor
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 2 alma lereszelve
- 1 tk fahéj
- 1/2 tk só
- 1/2 tk vaníliaaroma
- 1/2 mk szerecsendió
A tésztához
- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 1/2 bögre tejföl
- 1/4 bögre olvasztott vaj
- 1 nagy tojás
- 1 tk vaníliaaroma
- 1/2 tk sütőpor
- 1/2 mk szódabikarbóna
- 1/2 mk só
A cukormázhoz
- 1/2 bögre porcukor
- 2 ek almaecet
Így készül az almás-fahéjas bögrés morzsasüti
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy közepes méretű, magasabb falú tepsit.
A morzsasüti elkészítéséhez első lépésként a morzsát készítsd el. Keverőtálba szórd a lisztet, add hozzá a cukrot, a porcukrot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Végül keverd hozzá az olvasztott vajat és a vaníliaaromát. Tedd félre.
Az igazán egyszerű bögrés süti elkészítésének következő lépéseként a tésztát készítsd el. Ehhez egy másik tálban keverd habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a tojást, keverd simára, majd jöhet a tejföl és végül a vaníliaaroma. Keverd krémesre. Ezt az edényt is tedd félre.
A lisztben keverd el a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, majd add a tejfölös krémhez, és keverd a morzsasüti tésztáját simára.
Harmadik lépésként a palacsintasütőt kevés vajjal forrósíts fel, dobd rá a reszelt almát egy bögrényi morzsatésztával, néhány percig fakanállal kevergesd, majd vedd le a tűzről.
A tejfölös tészta felét simítsd a tepsi aljára, töltsd rá az almás keveréket, majd jöhet a tészta másik fele. Tetejére szórd a maradék morzsatésztát. Az almás-fahéjas bögrés sütit told a forró sütőbe és 35-40 percig süsd.
Közben készítsd el a cukormázat, amelyhez keverd a porcukrot az almaecethez. A mázzal locsold meg a sütőből kivett, kissé lehűlt morzsasütit. Hagyd teljesen kihűlni, majd szeleteld és tálald.
Fagyitorta KitKattel
Hozzávalók:
- egy doboz vaníliafagyi
- 24 kicsi KitKat szelet
- csokis bevonókrém a torta külsejére
Elkészítés:
1. Béleljünk ki egy magas falú formát folpackkal!
2. Mivel a tortánkat “fejjel lefelé” fogjuk megalkotni, először kanalazzunk egy jó vaskos réteg fagyit (a teljes mennyiség harmadát) a forma aljára – vigyázzunk rá, hogy rendesen egyengessük el, ha nem akarunk később légbuborékokba botlani.
3. Ezután nyomjunk bele 8 KitKat szeletet a fagyiba – a formánktól függően ügyeskedhetünk a csoki eltörésével és a darabszámmal is!
4. Ismételjük a folyamatot, míg három csodás réteget nem kapunk!
5. Ha a forma tetejéig folytattuk a rétegezést, tegyük a tortát a fagyasztóba minimum 2 órára, de jobb, ha egy egész éjszakára.
6. Végül fordítsuk ki a tortát a formából, húzzuk le a fóliát, és vonjuk be egy réteg isteni csokimázzal!
Citromos-levendulás madeleine
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 citrom héja
- 1 rúd vanília
- 1 kk szárított levendula
- 1/2 mk só
A vajat egy kis edényben aranybarnára pirítjuk, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
A tojást a sóval habosra keverjük, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a levendulát és a vanília kikapart magját. Ezután a lisztet is beleforgatjuk. A végén a kihűlt vajat is belekeverjük.
A masszát egy fél óráig állni hagyjuk, addig a sütő is előmelegszik.
A formákat 3/4-ed részig töltjük a masszával, és 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Tökéletes kísérő egy csésze kávé vagy tea mellé.
Sütőtökös-csokis sajttorta
Hozzávalók:
A sütőtökmixhez:
- 350 g sütőtök felkockázva
- 50 g vaj
- 1 ek cukor
A sajttortamixhez:
- 360 g krémsajt
- 200 g cukor
- 100 ml tejszín
- 1 kk fahéj
- fél kk szerecsendió
- fél kk szegfűszeg
- fél kk gyömbér
- 2 tojás
A csokis alaphoz:
- 250 g csokis keksz
- 2 ek olvadt vaj
A feltéthez:
- 200 ml tejszín habbá verve
- 1 ek kakaó
- A sütőtökkockákat helyezd el egy tepsin, öntsd rá a cukrot és a vajat. 200 fokos sütőben 30 percig süsd. A sütőt hagyd 180 fokon, a sütőtököt pedig hagyd hűlni.
- A csokis kekszet aprítsd fel morzsássá, majd keverd hozzá a vajat. Oszlasd el a tortaforma aljában, majd tedd félre.
- A sütőtököt keverd össze a sajttortamix hozzávalóival, turmix vagy aprító segítségével. Végül a felvert tojásokat fakanállal keverd el benne.
- Öntsd ezt a krémet a csokis alapra, majd tedd 180 fokos sütőbe 1 órát sülni. Ha készen van, hagyd teljesen kihűlni.
- Végül kend meg a tejszínhabbal, és szitálj rá kakaóport!
Nagymama almás pitéje
Hozzávalók a tésztához:
- 100 g cukor
- 2 púpozott ek tejföl
- 250 g vaj
- 1 tk sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 ek zsemlemorzsa
- 400 g finomliszt
a töltelékhez:
- 80 g cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 kg alma
A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.
Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.
Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült. Mikor már barnul a teteje, akkor jó.
A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.
Vegán brownie
Hozzávalók:
- 300 gramm sült tök
- 1/2 sült cékla
- 100 gramm darált mandula
- 50 gramm zab
- 200 gramm datolya
- 2 ek olvasztott kókuszolaj
- 6 ek kakaópor
- 6 ek juharszirup
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
2. A sütőtököt a céklát és a datolyát dolgozzuk össze (lehetőleg géppel) egyenletes masszává!
3. Adjuk a keverékhez a többi hozzávalót, míg egységes tésztát nem kapunk!
4. Sütőpapírral bélelt tepsiben 35-40 percig süssük, a kész brownie-t csokiszósszal vagy vaníliafagyival tálaljuk!
Bögrés mákos
Hozzávalók:
- ½ bögre darált mák
- 2/3 bögre tej
- 1 bögre cukor
- 3 tojás
- 2 evőkanál mascarpone krémsajt
- 2 bögre liszt (kb. 300 g)
- fél kk sütőpor
- fél kk szódabikarbóna
- egy citrom reszelt héja és a felének a leve
Egy 25 centi hosszú püspökkenyérformát készíts elő: kend ki vajjal, szórd meg liszttel. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Szórd a mákot a tejbe, és kevergesd el. A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, a sütőporral és a citrom reszelt héjával.
Gépi habverővel krémesítsd össze a tojásokat a cukorral. Öntsd fel a mákos tejjel. Forgasd át fakanállal, majd szórd bele a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet, csepegtess bele egy kevés citromlevet és add hozzá a mascarponét.
Öntsd a mákos masszát az előkészített sütőformába.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd kb. 35-40 percig.
Ízlés szerint a tetejét bevonhatjuk mázzal is.
Mogyoróvajas csokigolyó
Hozzávalók kb. 12–15 db-hoz:
- 10 dkg darált mandula
- 5 ek mogyoróvaj (peanut butter)
- 2-3 ek juharszirup/méz
- 2 tk cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg tejcsokoládé vagy csokicseppek
- 2 tk kókuszolaj (elhagyható)
- kb. 5 dkg sós földimogyoró
1. A tejcsokoládét és a sós földimogyorót felaprítjuk.
2. Összekeverjük a darált mandulát a kakaóporral, a mogyoróvajjal és a juharsziruppal, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a felaprított csokoládét, és összegyúrjuk.
3. Diónyi gombócokat formázunk a masszából, és natúran vagy a felaprított mogyoróban megforgatva hűtőbe tesszük.
4. Kapszliba ültetve vagy saslikpálcikára húzva tálaljuk.
Tipp: A darált mandulát helyettesíthetjük darált dióval, kesudióval is.