Nem kell ahhoz laktózintoleranciát diagnosztizálni, hogy valaki úgy döntsön, szakít a tejtermékekkel, vagy legalábbis csökkenti a fogyasztásukat. Van, akinek az emésztését, van, akinek a bőrét viselik meg az állati eredetű tejtermékek, ami már épp elég ok lehet, hogy más irányba kezdjen kacsintgatni. Most a teljesség igénye nélkül pár szuper tippel segítünk, hogyan helyettesítsd a tejtermékeket az étrendedben úgy, hogy közben megőrizd a finom ízeket!
Tej: A tejjel van a legegyszerűbb dolgod: választhatod a laktózmentes változatát is, ha azonban teljesen növényi alapokra váltanál, akkor is számtalan lehetőség közül választhatsz. A növényi tejek közül a szójatej emlékeztet leginkább a tej ízére, de a mandula, a kesudió, a rizstej is szuper alternatívák.
Joghurt: A joghurt helyettesítésére szója vagy kókusztej alapú joghurtkészítményeket érdemes választani. Mézzel, müzlivel vagy lekvárral ugyanúgy megállják a helyüket, mint a sima joghurt.
Vaj: Laktózmentes vajat szinte minden üzlet kínálatában találsz. Ha a vajat alapanyagként használod, rengeteg a lehetőséged a helyettesítésére: a kókuszvaj és az avokádó kiválóan működnek süteményekben is.
Sajt: A sajtot már nehezebb helyettesíteni, de korántsem lehetetlen! Nézz szét a vegán boltok kínálatában, itt ugyanis a tofu mellett kapni szójából vagy mandulából készült “sajtféléket” is.
Csoki: Az étcsokoládék nagy része tej felhasználása nélkül készül, de azért nem árt, ha ellenőrzöd a csomagolást.