A francia croque monsieur-ről sokan azt mondják, hogy tökéletes harmóniában van benne a sonka-vaj-kenyér-sajt kvartett és megtestesít mindent, amit egy melegszendvicsnek tudnia kell, de azért vannak más jelentkezők is a világ legjobb melegszendvicse címére. Hogy melyik a legjobb, azt nem döntjük most el, de biztos, hogy a croque monsieur is bátran felsorakozhat a pasifogó melegszendvicsek közé.
Croque monsieur, a francia melegszendvics
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 10-12 dkg puha vaj
- 1 ek. liszt
- 1,8 dl tej
- fél tk. mustár
- 1 tojássárgája
- só, bors, őrölt szerecsendió
- 12 szelet fehér kenyér
- 12 szelet sonka
- 100-120 g gruyère sajt
Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a tejet és a mustárt, és kevergetve tovább főzzük, amíg a keverék be nem sűrűsödik. Ha kétharmadára sűrűsödött, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.
A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal, és összeállítjuk a szendvicseket: két (kívül-belül) megvajazott kenyér közé kerül 2 szelet sonka, 1 evőkanál szósz és két szelet sajt. Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, majd aranybarnára pirítjuk benne a szendvicseket.
Még több szuper melegszendvics recept az NLCafén:
- Így készül a melegszendvics sajttal és sörrel töltve
- Sajttal és tojással töltött melegszendvics reggelire
- Így készíts különleges pizzás melegszendvicset 30 perc alatt!