nlc.hu
Gasztro

Rákkeltő hatású összetevő lehet a Nutellában? Reklámmal nyugtat a gyártó

Reklámkampányt indított a Nutella gyártója, hogy megnyugtassa fogyasztóit a pálmaolaj rákkeltő hatása miatt kialakuló botrányban. A Ferrerónak nagy anyagi áldozatot jelentene, ha ki kellene hagynia termékeiből a pálmaolajat.

Még 2016 májusában tette közzé az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azt a jelentését, amiben az élelmiszeripar kedvelt – bár borzalmasan környezetpusztító – alapanyagát, a pálmaolajat marasztalják el. Ebben kifejtik, hogy a pálmaolajban – a margarinokhoz és egyéb növényi olajokhoz hasonlóan – a feldolgozás alatt olyan rákkeltő anyagok keletkeznek, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek a fogyasztóknál.

A jelentés nyilvánosságra kerülése óta a gyártók többsége, illetve az áruházak bojkottálni kezdték a pálmaolajat, ellenben a Ferreróval, ami inkább reklámkampányt indított a Nutella biztonságáról, mintsem lecserélte volna az alapanyagot. A cég bevételének egyötöde a Nutella eladásából származik, amelynek fontos összetevője a pálmaolaj, ami a termék krémességéért felel, és hosszabb eltarthatósági időt biztosít.

Biztos, hogy egy reklámkampány olcsóbb, mint áttérni a pálmaolajról valami kevésbé káros összetevőre. Míg a pálmaolaj tonnája nagyjából 230 ezer forint körül beszerezhető, a helyettesítő termékei, a napraforgó- és repceolaj 245 ezer, illetve 260 ezer forint körüli áron kaphatók. A Ferrero közel 185 ezer tonna pálmaolajat használ fel egy évben, amit éves szinten csak több  milliárd forintos pluszköltséggel tudna kiváltani.

Telegraph

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top