nlc.hu
Gasztro

Konyhai eszközt hívott vissza a Nébih

Vigyázz, rákkeltő anyagot találtak az egyik konyhai eszközön!

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ne használják.

Primer aromás aminok kioldódása miatt a 34 centis, Kínában készült Alpina Lyukas Húsforgató lapátot visszahívta a forgalomból az Edco Magyarország Kft. – figyelmeztetett honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A visszahívás a 2088796 tételszámú termékre vonatkozik, ezeket a vásárlás helyére vissza lehet vinni, az árát visszatérítik.

Az ominózus lapát - Forrás: nébih.hu

Az ominózus lapát – Forrás: nébih.hu

Mint a Nébih hangsúlyozza, primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe PAA-k kerülhetnek a velük érintkezésbe kerülő anyagokból. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály.

Nem ez az első ilyen alkalom, korábban a Pepco hívott vissza ugyancsak rákkeltő konyhai eszközöket. Abban az esetben konyhai kanál, habverő, habszedő kanál, merőkanál, spatula, krumplinyomó volt érintett egészségre veszélyes vegyi anyagok kioldódása miatt. De volt már arra is példa, hogy autós gyerekülést vontak ki a forgalomból szintén rákkeltő anyag miatt, vagy éppen mérgező Jégvarázs-babák árusítását függesztették fel.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top