Mindig az eleje a legnehezebb a diétának, ezért ilyenkor érdemes minél több olyan receptet összegyűjteni, ami összeegyeztethető az új étkezési szokásaitokkal. Sok-sok szuper diétás receptet mutattunk már, és a diétával összeegyeztethető hétvégi menüt is ajánlottunk, ezért most egy olyan hétvégi menüt hoztunk, ami kicsit megengedőbb ugyan, de mégsem visz minket el a teljes “bűnözés” világába.
Kókuszos smoothie bowl
Hozzávalók 2 nagy tálhoz:
- 1 érett, hűtőben tárolt banán
- 2-3 kk juharszirup vagy méz
- 1 bögre (2,5 dl) kókusztej
- 2 kk kókuszreszelék
- fél bögre fagyasztott áfonya
- 1 kk zabkorpa vagy lenmagőrlemény
- feltétnek: kókuszreszelék, kesudió, szeletelt mandula, áfonya, mogyoróvaj
Dobjuk turmixgépbe a smoothie hozzávalóit: a banánt, a kókusztejet, az áfonyát, a juharszirupot, a kókuszreszeléket és a lenmagőrleményt. Pépesítsük össze, ha túl sűrű lenne, nyugodtan öntsünk még hozzá egy kevés kókusztejet, és töltsük tálkába. Díszítsük kókuszreszelékkel, kesudióval, szeletelt mandulával, áfonyával és mogyoróvajjal.
Téli zöldségleves
Hozzávalók:
- 1-1 kisebb répa és gyökér, durvára reszelve
- ½ fej kisebb zellergumó, durvára reszelve
- 1/3 póréhagyma
- fél kocka bio zöldségleveskocka vagy 3 dl alaplé
- 2 ek tejszín
- 1 ek érett sajt, finomra reszelve (pl. Provolone, Pecorino)
- tengeri só
- frissen őrölt fehér bors
- 2 tk petrezselyem, felaprítva
- csipet csilipehely – elhagyható
- A póréhagymát félbe vágjuk, vékonyra szeleteljük és közepes lángon párolni kezdjük, majd 2 perc után hozzáadjuk a répát, gyökeret és a zellert, sózzuk, és további 3 percet pirítjuk, kicsit magasabb hőfokon.
- Közben felforralunk 3 dl vizet és a zöldségalapra morzsoljuk a leveskockát, majd felöntjük a forró vízzel (vagy kocka hiányában az alaplével), és 5 percet gyöngyöztetjük lefedve.
- Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejszínt, a fehér borsot és a sajtot, végül pedig igazítunk a fűszerezésén, ha szükséges. Lehúzzuk a tűzről az edényt, és belekeverjük a petrezselymet.
- Ízlés szerint csípősre hangolhatjuk egy csipet csilipehellyel, amit az alaplével együtt adunk hozzá.
Pulykafajitas
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg pulykamell
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 fej fokhagyma – összezúzva
- 1 közepes sárga/piros kaliforniai paprika
- 1 közepes zöld kaliforniai paprika
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 csomag 8 darabos tortilla (ha lehet, teljes kiőrlésű)
- 1 üveg salsaszósz (készen kapható)
- 1 doboz tejföl
- só, bors, 1/2 evőkanál csilipor
Egy nagyobb tálban keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet, az összezúzott fokhagymát, 2 kávéskanál sót és a csiliport. Vágjunk másfél centi vastag pulykamellcsíkokat, és forgassuk meg a fűszeres pácban, majd tegyük a hűtőszekrénybe egy negyedórára. Eközben vágjuk szeletekre a hagymát és a paprikákat, majd 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg és tegyük félre. A pulykamellcsíkokat pirítsuk meg, közben egy teflonserpenyőben melegítsük fel a tortillalapokat. Kenjük meg őket 1 kiskanál tejföllel, 1 nagyobb kanál salsaszósszal, és tegyünk bele a dinsztelt hagymából, paprikából és a pulykamellből. Végül csavarjuk fel a kész tekercseket, majd vágjuk őket félbe. Ha aznapi kalóriaadagunk még megengedi, mártogatónak adhatunk hozzá egy kis tejfölt és/vagy salsaszószt.
Tipp: Készítés közben nem éreztük elég karakteresnek a húst, ezért még tettünk hozzá egy készen kapható fajita-fűszerkeverékből is, de aki nem bírja annyira a csípőset, maradjon inkább a szelídebb változatnál.
Hamis almáspite-kása
Hozzávalók:
- fél bögre zabpehely
- ⅔ bögre zsírszegény tej
- csipet só
- ⅓ bögre főtt édesburgonya, összetörve
- 1-2 tk nádcukor
- almáspite-fűszerkeverék
- juharszirup
- darabolt mandula
Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite-fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.
Narancsos-olívasaláta mozzarellával
Hozzávalók:
- fekete olívabogyó
- mozzarella
- narancs
- só, bors
- olívaolaj
A narancsot meghámozzuk és kifilézzük, elkeverjük az olívabogyókkal és mozzarellagolyókkal (vagy még azt is darabolhatjuk, de ez a lényegen úgysem változtat). Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal locsoljuk, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.