Túrófánk citromkrémmel
Hozzávalók:
A túrófánkhoz:
- 200 g félzsíros tehéntúró
- 2 közepes méretű tojás
- 80 g finomliszt
- 1 ½ teáskanál sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 evőkanál kristálycukor
- ½ teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 1 liter étolaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
- csipet só
A citromkrémhez:
- 90 g kockára vágott vaj
- 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
- 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
- 3 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 közepes méretű tojás
- csipet só
- A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém-állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
- A fánkhoz az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.
- Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd púpozott teáskanálnyi adagokat potyogtatunk a tésztából a zsiradékba.
- Aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral, és a citromkrémmel kínáljuk.
A receptet és a fotót Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.