nlc.hu
Gasztro
Süss velünk villámgyors fánkot! Így készül a csöröge

Villámgyors, kelesztés nélküli fánk: így készül a csöröge

Ilyenkor már annyi mindent lehet kint csinálni, hogy nem érünk rá egész nap fánkot dagasztani és keleszteni. Eljött a csöröge ideje!

Mikor kerüljön elő a csöröge? A fánkszezonnak hál’ istennek már vége, ami azt jelenti, hogy biztonságos távolságban hagytuk magunk mögött a telet. Ennek megfelelően a nagy, ráérős kelt tészták ideje is lejárt (kivéve a strandos lángost), de szerencsére van nekünk gyors, kelesztés nélkül készülő fánkunk is.

A csöröge abban hasonlít a jó kis farsangi fánkhoz, hogy olajban sütjük ki, valamint lekvárral és porcukorral fogyasztjuk, a tésztájában pedig van rum. Nagyjából minden másban pedig különbözik, de leginkább az állagában. Na jó, a kalóriatartalmuk is hasonló.

Míg a farsangi fánk puha, puffos és foszlós, a csöröge… bizony csörög. Méghozzá azért, mert az eredeti receptben nincsen sem élesztő, sem sütőpor, se más térfogatnövelő, ezért aztán keményre sül. Mivel a csörögét (szerencsére) így dagasztani, keleszteni és szaggatni sem kell, ezért tényleg villámgyorsan végezhetünk is vele.

Csöröge egyszerűen

Csöröge egyszerűen / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Házi fánk gyorsan: a csöröge receptje

A formázásába lehet időt fektetni, ha nagyon szeretnénk, de ez sem elvárás. Elvileg derelyemetszővel rombuszokra kell vágni, majd a rombuszok közepén ejtett bemetszésen át kell húzni az egyik hegyesszöget. Tekintve, hogy az olajban úgyis eltöltenek egy kis időt az éppen sülő csörögék, az időnkből éppen kitelik a következő adagot így megformázni, szóval még ez sem egy nagy áldozat.

Ha tehát gyors, egyszerű, mégis menőnek tűnő édességet szeretnél készíteni, ami egy tartalmas leves után másodikféleként is megállja a helyét, akkor süss csörögét, nem fogod megbánni!

 

Fodros csöröge

Fodros csöröge / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 5 tojássárgája (a fehérjéket lefagyasztjuk és csinálunk belőle karácsonykor habkarikát)
  • 1 kiskanál cukor
  • kevés tejföl
  • 1 evőkanál rum vagy rumaroma
  • csipet só
  • a sütéshez olaj

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat egyszerűen összegyúrjuk. A tejfölt csak fokozatosan adjuk hozzá, lehet, hogy nem fog kelleni egyáltalán, lehet, hogy több kanállal is, ez a liszt minőségén múlik. Jó kemény tésztát kell kapnunk.
  2. Amikor összeállt a tészta és szép homogén (nem kell rajta sokat dolgozni), kinyújtjuk, minél vékonyabbra. Derelyemetszővel vagy késsel kb. 4 centi széles csíkokat vágunk, majd srégen szintén sorokat vágunk benne, így rombuszokat kapunk.
  3. Felforrósítjuk az olajat. Amíg melegszik, a rombuszok közepébe, hosszában 3 centi hosszú bemetszéseket ejtünk, amin az egyik hegyesszöget egyszerűen áthúzzuk.
  4. Az így megformált tésztát a forró olajba dobjuk és aranybarnára sütjük. Amikor kész a felesleges olajat lecsepegtetjük, majd megszórjuk porcukorral.

Természetesen sárgabaracklekvárral a legfinomabb, de az évnek ebben a szakában praktikusan olyan lekvárral fogyasztjuk, ami még éppen van a kamrában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top