A legényfogó leves a szív- és gyomormelengető, nagy, tartalmas, hagyományos magyar levesek egyike. A neve is pont találó, különösen, ha igaznak találjuk a népi bölcsességet: a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Szerintem ezen nincs mit vitatkozni, aki meg nem szeret enni, annak a szíve se nagyon érdekel, maradjunk abban.
Szóval, a legényfogó levesben minden benne van, amivel egy magyar legényt le lehet venni a lábáról, így együtt pedig különösen. Ha pedig nincsenek ilyen ambícióink, akkor ez a mondat úgy végződik, hogy minden benne van, amit a nagy magyar levesekbe bele szoktak tenni. Ami egyben azt is jelenti, hogy nem kell frissen megbarátkozni egyetlen alapanyaggal sem, nem fog hirtelen elénk ugrani a hozzávalók listájában egy zord kapribogyó vagy félelmetes kókusztej. Itt pirospaprika és tárkony van, meg tejföl.
Az eljárás pofonegyszerű, és szintén a kezünkben, hovatovább a lelkünkben van: a hozzávalókat felvágjuk, lepirítjuk, majd felöntjük és hagyjuk összefőni. Aki azonban már készített nagy fazék levest, az tudja, hogy mondani könnyű, de csinálni… hát az is könnyű, csak időigényes. És itt most a 4-5 literes fazéknál kezdődő méretekre gondolok. Valamit egyszerűen nem érdemes kisebben elkezdeni sem. Mire összegyűjti az ember a sok alapanyagot, és megpucol meg felvág ennyi zöldséget, ha nem is megy le a nap, de végig tudja hallgatni a kedvenc podcastje aktuális epizódját. Nem egy szerdai vacsora kategória, időt kell rá szánni.
A legényfogó levesre ne is úgy tekintsünk, mint egyszerű levesre, sokkal inkább gondoljunk rá főételként, ami után már nem nagyon van sem szükség, sem gyomorkapacitás második félére. Helyette viszont megörvendeztethetjük a többieket egy nagy tepsi, hasonlóan finom, illatos és otthonos érzést keltő süteménnyel, például aranygaluskával, buktával vagy karcagi ferdinánddal.
Legényfogó leves recept
Mivel levesről van szó, a világon semmi baj nem történik, ha az alább leírt arányokat nem tartjuk. Ha szeretjük a zellert, akkor nosza, tegyünk bele többet! Ha nem szeretjük a levesben a krumplit, hagyjuk ki! A jellegét a hús, a gomba és a tárkony adja, a többi hozzávalót nyugodtan variálhatjuk.
Ráadásul amilyen tempóban vágjuk a hozzávalókat, úgy tehetjük is a fazékba. Éljenek a nagy levesek, most pedig következzen a legényfogó leves receptje!

Finom, illatos, krémes legényfogó leves. (Fotó: MaharaMK, Getty Images)
Hozzávalók:
- fél kg csirkemell-filé
- fél kg gomba (csiperke, laska vagy más erdei-mezei faj)
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál tárkony
- kb. 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg fehérrépa
- 10 dkg zellergumó
- 1 kisebb karalábé
- 1 db fehér paprika
- 1 db paradicsom
- 10 dkg zsenge zöldborsó
- 1 db krumpli
- 1 citrom leve
- víz
- só, bors
- 4 dl tejföl
- 1 teáskanál liszt
- 20 dkg csirkemáj
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
- A hagymával indítunk, szokás szerint felvágjuk és megdinszteljük az olajon. Közben kockára vágjuk a húst és amikor kész a hagyma, rádobjuk. Amikor teljesen kifehéredett, sózzuk.
- Mindeközben megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket, szintén a szokásos módon és méretűre, ahogy egy ragulevesbe szokás. Beledobjuk ezt is a fazékba és addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezdenek. Én fokozatosan szoktam beletenni, ahogy elkészülnek: először a keményebbeket pucolom meg és vágom fel: a répát, a zellert, a végén a krumplit és a karalábét. Amikor minden lepirult, rádobjuk a fűszerpaprikát és jól elkeverjük, hogy feloldódjon az olajban.
- Felöntjük vízzel, beleszórjuk a tárkonyt és a borsot, beledobjuk a megroppantott fokhagyma gerezdeket, a paradicsomot négybe vágva, a paprikát kicsumázva, de egészben.
- Végül beletesszük a feldarabolt gombát is. Megpucolni nem kell, csak mossuk meg, enyhén simogatva, hogy lejöjjön róla a föld. Ha szándékozunk bele májat is tenni, ami szerintem opcionális, akkor most tegyük bele, ahogy a borsót is.
- Lassú tűzön főzzük, főzzük. Amikor már minden zöldség megpuhult, belefacsarjuk a citrom levét (én utána szoktam dobni a héját a levesbe, mert nagyon izgalmas bukét ad neki). Egy tálkában elkészítjük a habarást: kikeverjük a tejfölt a liszttel, majd merünk hozzá 3-4 merőkanállal a forró levesből, elkeverjük és visszaöntjük a fazékba, így nem lesz csomós. Egyet rottyan és kész.
Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel, hogy még gusztusosabb legyen. Ha ezt még lehet tovább fokozni. Jó étvágyat hozzá!