Lehet a téli leves krémleves, nagyiféle magyaros leves, vagy az utóbbi évek nagy kedvence, sütőtökkrémleves is készülhet millió variációban, de ha szeretnétek újabb ízekkel bővíteni a választékot, akkor próbáljátok ki ezeket a recepteket is
Gesztenyekrémleves pirított vargányával
Hozzávalók:
- 1 l szárnyashúsleves
- 40 dkg fagyasztott főtt egész gesztenye
- 15 dkg vargányagomba (fagyasztott is lehet)
- 14 dkg vaj
- 2 fej salottahagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1,5 dl tejszín
- só, fehér bors
- citromlé
- pici Cayenne-bors
1. A hagymát fonnyasszuk meg a vaj felén, majd a gesztenyét pirítsuk át rajta jó alaposan. Öntsük fel a fehérborral, majd adjuk hozzá a szárnyashúslevest. Ízesítsük sóval, borssal és egy pici Cayenne-borssal, de csak amennyire épp a háttérben a csípősség érdekessé teszi az ízét. Kb. fél óra alatt puhára is fő, ekkor botmixer segítségével pürésítsük. Adjuk bele a tejszínt, jól forraljuk ki.
2. Közben a vargányát aprítsuk fel apró egyenletes kockákra, és 1-2 dkg vajon pirítsuk meg alaposan.
3. A megmaradt vajat hidegen, apró kockákban keverjük a forró levesbe tálalás előtt a pár csepp citromlével együtt, majd csészében tálaljuk, a tetejére téve a pirított vargányakockákat.
Minestrone
Hozzávalók:
- 2 konzerv egész paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1/4 csésze szárított paradicsomos pesztó
- egy darabka parmezánhéj
- 4 csésze zöldségalaplé
- 2 csésze víz
- 1 csésze karikára vágott répa
- 1 csésze zeller felkockázva
- 1 és 1/2 csésze hagyma felkockázva
- 4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 teáskanál oregánó
- 1 ág rozmaring
- só és bors
- 1 konzerv vörös bab
- 1 konzerv fehér bab
- 1 és 1/2 csésze cukkini felkockázva
- 1 csésze zöldbab
- 2 és fél csésze bébispenót felvágva
- 1 és 1/2 csésze rövid csőtészta
- parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A babok, a cukkini, a tészta és a spenót kivitelével minden hozzávalót tegyünk egy nagy lábasba, és főzzük kis lángon 5-6 óráig, esetleg nagyobb lángon 3-4 óráig.
2. Ha összefőttek a zöldségek, adjuk a leveshez a vörös és a fehér babot, a cukkinit és a tésztát – hagyjuk, hogy 20-25 perc alatt ezek is megpuhuljanak. Ezután keverjük bele a spenótleveleket és a zöldbabot, majd főzzük 5 percig, hogy ezek is átmelegedjenek! Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk!
Joghurtos-narancsos édesburgonya-krémleves
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 1 tk só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pár csipet bors
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- ízlés szerint (friss) koriander
- fél narancs
- 2 cm reszelt gyömbér
- 1 dl natúr joghurt
- 7 dl alaplé
- fél kk. őrölt római kömény
- ízlés szerint csilipor
- 1 ek pisztácia
- 60 dkg édesburgonya
A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem a köménnyel, ráborítom a burgonyát, majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt megpirítom a pisztáciát vagy bármilyen más magot, és durvára aprítom. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésítem, majd a narancs levével, reszelt héjával és a kikevert joghurttal dúsítom. Forralásig melegítem, ha kell sózom, borsozom, és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalom.
Ha valaki, akkor sajnos én tudom, hogy milyen nehéz azoknak, akik szenvedélyesen imádják a sült krumplit. Bármikor, bármennyit! Ez a szomorú igazság! Tény, hogy hosszú távon ez nem túl kifizetődő, így muszáj voltam kompromisszumot kötni és feláldozni magamat az egészségesebb krumplik oltárán. Elhagytam a bő olajban sütést, és a rendszerességet is a minimumra redukáltam. Így lett ez a krumpli is egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb!
Spenótkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dkg vaj
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 60 dkg friss spenót
- 1 közepes méretı burgonya
- 5 dl húsleves
- 1,5 dl tej
- 2 dl tejszín
- fél citrom reszelt héja
- só, bors, reszelt szerecsendió
- 10 dkg reszelt parmezán a levesbetéthez
A vajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, és forgassuk át rajta a megtisztított spenótot. Adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott burgonyát, és öntsük fel a húslevessel. Fedő alatt főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Öntsük fel a tejjel, a tejszínnel, forraljuk össze. Ízesítsük a reszelt citromhéjjal, sóval, borssal, szerecsendióval. Botmixerrel pürésítsük a levest.
A parmezánhajóhoz teflonserpenyőben egy-egy evőkanálnyi reszelt sajtot olvasszunk meg úgy, hogy kör alakban olvadjon szét a sajt. Mikor kicsit kezd szilárdulni, óvatosan süssük meg a korong másik oldalát is. Egy spatulával emeljük ki, helyezzük egy kis tálkába vagy muffintepsi mélyedéseibe. Nyomkodjuk az edény oldalához a sajtot úgy, hogy dermedéskor felvehesse a formáját. Mikor kihűlt a sajt, vegyük ki a formából, és tegyük a leves tetejére.
Babkrémleves ropogós szalonnával
Hozzávalók:
- 1,5 l alaplé
- 1 dl natúr joghurt
- fél citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
- 1 babérlevél
- frissen őrölt bors
- 3 ek olaj
- 4 szelet bacon
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 80 dkg (konzerv vagy mirelit)) fehér bab
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A fazekat lángra tesszük és melegíteni kezdjük, majd belerakjuk az olajat, és beleszórjuk a felvágott hagymát. Üvegesre pároljuk, és ezt követően beletesszük a fehér babot. Felöntjük alaplével (vagy vízzel), belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, és puhára főzzük a babot. Ha nehezen fő, pótoljuk az alaplét/vizet.
A babérlevelet kivesszük, majd a levest leturmixoljuk. Citrom levével és joghurttal savanyítjuk, sózzuk-borsozzuk. Alaplé hozzáadásával állíthatjuk be a sűrűségét.
A szalonnát serpenyőben közepes láng felett pirosra sütjük és a levessel tálaljuk.
Kókuszos thai leves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál friss gyömbér
- 3 evőkanál thai vörös currypaszta
- 20 dkg csirkemell felkockázva
- 4 csésze csirkealaplé
- 1 csésze víz
- 2 evőkanál halszósz
- 2/3 csésze kókusztej
- 15 dkg rizstészta
- 1 lime leve
1. Egy közepes fazékban hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta a fokhagymát, a gyömbért és a currypasztát úgy 5 perc alatt.
2. Az illatos keverékben süssük elő a csirkét néhány perc alatt!
3. Adjuk a csirkéhez az alaplevet, a halszószt és a vizet!
4. Mikor felforrt, sózzuk, vagy adjunk hozzá még fűszert ízlés szerint.
5. Egy levesestálba helyezzük el a tésztát, és öntsük rá a levest! Néhány perc alatt a forró lé megfőzi a tésztát is. Tálalás előtt facsarjunk bele egy kis lime-levet is!
Tejszínes gombaleves
Hozzávalók:
- 40 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 dl tejszín
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 evőkanál olvasztott vaj vagy olívaolaj
- só, bors, szerecsendió
- ízlés szerint zöldhagyma, petrezselyemzöld
A vajat vagy az olívaolajat főzőedényben hevítsd fel és dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsd meg a hagymát, majd a felszeletelt gombával együtt is pirítsd még néhány percig ügyelve, nehogy leégjen. Öntsd fel másfél liter vízzel, forrald fel. Közben a répát és a petrezselyemgyökeret tisztítsd meg, vágd karikákra. Tedd a forrásban lévő levesbe, sózd, borsozd ízlés szerint. Gyöngyöző vízben főzd puhára a zöldségeket.
Két merőkanálnyi gombát merj ki a levesből, és turmixold össze a tejszínnel. Öntsd vissza a forrásban lévő levesbe, és forrald az egészet még néhány percig. Mielőtt levennéd a tűzről a tejszínes gombalevest, fél mokkáskanálnyi őrölt szerecsendióval ízesítheted.
Tálalás előtt vékony szeletekre vágj fel egy zöldhagymát vagy néhány levél petrezselyemzöldet, és szórd a leves tetejére. Tejföllel is gazdagíthatod.
NLCafé-tipp: Laktózérzékenység esetén a tejszín helyett használhatsz kókusztejet vagy kókusztejszínt.